current views are: 10

17 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση10:13

Καθηγητής στο ΕΚΠΑ στο «Εκτός Γραμμής»: Η μεγαλύτερή μας ελπίδα το φάρμακο για τον ιό Έμπολα

«Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης, που αναμένεται τέλη Απριλίου»

Δημοσίευση 10:13’

«Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης, που αναμένεται τέλη Απριλίου»

«Άλλο το εμβόλιο, άλλο το φάρμακο» διευκρινίζει ο καθηγητής Οργανικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκοτος, μιλώντας για τον κορωνοϊό στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή είναι σε πειραματικό στάδιο ένα αντιικό ευρέους φάσματος, η ρεμδεσιβίρη, που είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα (σε πειραματικό στάδιο). «Ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερή μας ελπίδα σε αυτή τη φάση», τόνισε ο καθηγητής και διευκρίνισε ότι μέσα από κλινικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι είναι ασφαλής η χρήση του στους ανθρώπους.

Τόνισε ότι έχουν εγκριθεί από τον αμερικανικό οργανισμό δύο μεγάλες κλινικές μελέτες και καλύπτουν έναν αριθμό 1.000 ασθενών, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης, που αναμένεται τέλη Απριλίου».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι το συγκεγκριμένο φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε έναν ασθενή στις ΗΠΑ και ξεπέρασε το πρόβλημα. Διευκρίνισε, όμως, πως «επιστημονικά θέλουμε μεγάλο αριθμό δείγματος».

Ερωτηθείς ο καθηγητής αν αυτό το φάρμακο δοκιμάζεται και σε Έλληνες ασθενείς, είπε: «Στη χώρα μας έχουμε δυνατότητα να δοθεί σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, να χορηγηθεί σε ειδική διαδικασία, αφού βρίσκεται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών».

Υπενθυμίζεται ότι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, αναφερόμενος προχθές στο εν λόγω φάρμακο τόνισε ότι με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στους ασθενείς δίνεται τριπλός αντιικός συνδυασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού και αυτό το φάρμακο για τον έμπολα, το οποίο έχει εισαχθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στην πατρίδα μας.

Όπως είπε «υπάρχει ειδική διαδικασία, με την οποία έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας να γίνει εισαγωγή και διάθεση του φαρμάκου αυτού. Του πειραματικού να τονίσω φαρμάκου. Ένα φάρμακο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά ασθενείς και στην Κίνα και στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου».

Πάντως επισημαίνει ότι «Θα παρακολουθήσουμε και εμείς τα δεδομένα, να έχουμε και τη δική μας εμπειρία. Δημοσιεύτηκε μια επιστημονική περίληψη από τις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε το φάρμακο και δεν έδειξε ότι ήταν καταλύτης στην αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων. Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή».


σχετικα αρθρα