current views are: 10

20 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση21:24

Μετρά απώλειες η Δυτική Μακεδονία λόγω κορωνοϊού! Πανικός στην Καστοριά με βαριές πνευμονίες

Τέσσερα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα προέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία. Με ψυχολογική υποστήριξη οι κάτοικοι των δύο χωριών σε καραντίνα.

 

Δημοσίευση 21:24’

Τέσσερα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα προέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία. Με ψυχολογική υποστήριξη οι κάτοικοι των δύο χωριών σε καραντίνα.

 

Στα δέκα ανήλθαν τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή (20/3), ημέρα κατά την οποία κατέληξαν τέσσερα περιστατικά.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι τα τέσσερα κρούσματα στη χώρα προέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα ο έβδομος νεκρός είναι ο 76χρονος από τη Δαμασκηνιά, που νοσηλευόταν από την περασμένη Τρίτη στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης,

Προέρχεται δηλαδή από ένα από τα χωριά του Δήμου Βοΐου (μετρά τρεις νεκρούς) που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 14 ημέρες με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πανικός στην Καστοριά

«Στην Κοζάνη είναι ήρεμα τα πράγματα όσον αφορά τα κρούσματα. Η κυκλοφορία έχει περιοριστεί περισσότερο. Η πόλη ήταν υπάκουη όσον αφορά τα μέτρα. Σήμερα η κίνηση ήταν περισσότερο περιορισμένη. Στο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας είναι στον θάλαμο αρνητικής πίεσης ο γιος του 90χρονου από τη Δαμασκηνιά που πέθανε πριν από μία εβδομάδα. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και η γυναίκα του. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα κρούσματα στην περιφερειακή κοινότητα Κοζάνης έρχονται από εκείνα τα χωριά που είναι κοντά στην Καστοριά, όπου γίνεται κυριολεκτικά πανικός», αναφέρουν έμπιστες πηγές στο Newpost από τη Δυτική Μακεδονία.

Τι συμβαίνει στην Καστοριά όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού; «Έχουν βαριές πνευμονίες. Το αρνητικό είναι ότι έχουν περιορισμό στο κομμάτι των τεστ. Έχουν ασθενείς, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν καθυστερήσει. Για να ελεγχθεί κάποιος για κορωνοϊό στην Καστοριά πρέπει να έχει νοσήσει βαριά, δηλαδή να έχει εκδηλώσει πνευμονία. Στην Κοζάνη ελέγχουν κάποιον, αν έχει πυρετό πάνω από 38 και αν επιμένει αρκετές ημέρες. Το θετικό είναι, ότι βρέθηκαν αρνητικοί δύο γιατροί, οι οποίοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Με ψυχολογική υποστήριξη οι κάτοικοι σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά

Το καθεστώς καραντίνας που έχει επιβληθεί στα δυο χωριά, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο κορωνοϊός, έχει δημιουργήσει στους 70 μόνιμους κατοίκους πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής και καθημερινότητας. Αν και έχουν ζήσει αρκετούς χειμώνες αποκλεισμένοι από το χιόνι και έχουν περάσει πολλές μέρες στο χωριό χωρίς να μπορούν να κατέβουν στο Τσοτύλι εξαιτίας του χιονισμένου δρόμου, τώρα νιώθουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κοινότητας, Παύλος Τζάνας, στο χωριό παρέχεται τηλεφωνική υποστήριξη από ψυχολόγους. Το θετικό είναι, ότι με τους ηλικιωμένους (συνταξιούχους στην πλειονότητά τους) έχει βρεθεί μια φόρμουλα επικοινωνίας για να λύνονται προβλήματα της καθημερινότητας. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα σε ό,τι αφορά τους τρεις κτηνοτρόφους του χωριού, με τα περίπου 600 πρόβατα, που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στη νέα καθημερινότητα.

Η κηδεία και το σενάριο με τους γουναράδες

Πως, όμως, ο κορωνοϊός χτύπησε τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια; Ο Παύλος Τζάνας επιχειρώντας να βρει το νήμα της μετάδοσης εστίασε σε μια πρόσφατη κηδεία. «Όλη η ιστορία πρέπει να ξεκίνησε από εκεί», λέει. «Ο ιός μπορεί να ήρθε εκείνη την ημέρα, μπορεί και νωρίτερα, δεν το γνωρίζουμε και δεν θα το μάθουμε ποτέ», αναφέρει ο ιερέας του χωριού στην εφημερίδα Καθημερινή.

Η κηδεία, όπως εξηγεί ο ίδιος, έγινε στις 5 Μαρτίου. Είχε πεθάνει μια ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη και οι συγγενείς της αποφάσισαν να γίνει η ταφή στον τόπο καταγωγής της. Στην εκκλησία, στο νεκροταφείο και στη δεξίωση αργότερα στην ταβέρνα υπήρχε κόσμος από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, μαζί με ορισμένους κατοίκους του χωριού. Η ταβέρνα, σύμφωνα με τον ιερέα, έκλεισε την επόμενη ημέρα και ο 90χρονος πατέρας του ιδιοκτήτη, κάτοικος της γειτονικής Δραγασιάς, εισήχθη με πνευμονία στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου.

Μια άλλη εκδοχή, που κυκλοφορεί αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει, ότι γουναράδες από τη Σιάτιστα και την Καστοριά είχαν ταξιδέψει σε έκθεση στο Μιλάνο. Περίπου 100 άτομα βρέθηκαν τέλη Φλεβάρη στην Ιταλία, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης γούνας Mifur 2020, μία από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο, που πραγματοποιήθηκε 20-23 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, η οποία μετρά εκατοντάδες κρούσματα καθημερινώς. Αργότερα μέσω άλλης κοινωνικής εκδήλωσης ή συναναστροφής το ντόμινο της μετάδοσης να ακούμπησε κάποιον συντοπίτη τους.

Όταν επέστρεψαν οι γουναράδες από Μιλάνο είχαν βγάλει μία ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν, ότι δε νόσησε κανείς. Επίσης ήταν η περίοδος που δεν υπήρχε η καραντίνα. Με το που γύρισαν επέστρεψαν στις δουλειές τους και στους χώρους εργασίας τους. Το σίγουρο είναι, ότι το κρούσμα “0” δεν μπορείς να το βρεις με τίποτα.

 

Ακολουθήστε τον συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Facebook

LinkedIn


σχετικα αρθρα