ΕΛΛΑΔΑ

Χουλιάρας για σεισμό στην Πάργα: «Φυσιολογική η εξέλιξη του φαινομένου – 32 μετασεισμοί τις πρώτες 18 ώρες»

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2020, 22:15
Χουλιάρας για σεισμό στην Πάργα: «Φυσιολογική η εξέλιξη του φαινομένου – 32 μετασεισμοί τις πρώτες 18 ώρες»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος για τη σεισμική κινητικότητα στην Πάργα, ωστόσο σύστησε στους κατοίκους της περιοχής να εγκλιματιστούν με το φαινόμενο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα την Πάργα ανησύχησε τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή του στο Facebook, ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το φαινόμενο έχει φυσιολογική εξέλιξη.

«32 μετασεισμοί από την ευρύτερη περιοχή στην Πάργα στις πρώτες 18 ώρες με μέγιστο μέγεθος τα 3,1 Ρίχτερ δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου. Παρόλα αυτά σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικά μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό.

Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό.

Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24ωρη επιχειρησιακή λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

*φωτο αρχείου