ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται «βροχή» από πρόστιμα - Ηλικιωμένος εξουσιοδότησε τον εαυτό του - Η εισαγόμενη ισπανική υγειονομική «βόμβα» και η χλωροκίνη

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαρτίου 2020, 15:30
Έρχεται «βροχή» από πρόστιμα - Ηλικιωμένος εξουσιοδότησε τον εαυτό του - Η εισαγόμενη ισπανική υγειονομική «βόμβα» και η χλωροκίνη
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Kρας τεστ για την εφαρμογή των μέτρων η αργία της 25ης Μαρτίου, την ώρα που οι θάνατοι και τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα αυξάνονται καθημερινά.

Αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στους δρόμους από το πρωί της 25ης Μαρτίου, όπως προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η εντολή είναι να κόβονται πρόστιμα στους παραβάτες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και να μην υπάρξει καμία ανοχή. Η καμπάνα είναι 150€.

Η σημερινή αργία είναι κρας τεστ για την εφαρμογή των μέτρων καθώς δεν εργάζεται το δημόσιο και οι επιχειρήσεις, δεν είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Επομένως δεν υπάρχουν δικαιολόγησες για άσκοπες βόλτες.

Η εντολή του Μαξίμου είναι «αυστηρή εφαρμογή των απαγορεύσεων, εκπτώσεις σε κανένα».

Οι ηλικιωμένοι

Ηλικιωμένος βρέθηκε στο Σύνταγμα με εξουσιοδότηση στον εαυτό του να κυκλοφορήσει ελεύθερα! Τις προηγούμενες μέρες, ηλικιωμένοι που ελέγχθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις έφεραν πάνω τους βεβαιώσεις για διάφορες αιτίες εξόδου (σούπερ μάρκετ, επίσκεψη στο γιατρό κλπ), τις μπέρδευαν και προσπαθούσαν να δικαιολογηθούν γιατί βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως διευκρίνησε ο κ.Χαρδαλιάς μια έξοδος από το σπίτι μπορεί να κρατάει το πολύ τρεις ώρες και να μην ξεπερνά την ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Τα πρόστιμα δεν είναι αστεία υπόθεση. Θα συνοδεύουν τον παραβάτη μαζί με τις άλλες οφειλές του στο taxis χωρίς να υπάρχει χαραμάδα διαγραφής τους διότι η προστασία της δημόσιας υγείας στην πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα.

Κάποιοι βάζουν μυαλό με τίποτα. Οι έλεγχοι την Τρίτη έδειξαν ότι 17 νοσούντες ήταν όλοι σπίτι τους αλλά από τους 161 που αναζητήθηκαν γιατί ήρθαν από το εξωτερικό και έπρεπε να είναι σε 14ήμερη καραντίνα, οχτώ βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5000 € ενώ αντιμετωπίζουν και ποινικές διώξεις.

Η «βόμβα»

Τα τεστ που έκαναν οι καμικάζι του ΕΟΔΥ στους 263 επιβάτες των πτήσεων από την Ισπανία οι οποίοι οδηγήθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο, οι 21 βρέθηκαν νοσούντες. Δηλαδή, από τα 48 νέα χθεσινά κρούσματα περίπου τα μισά ήταν εισαγώμενα. Κι εδώ φάνηκε ότι τα αντανακλαστικά της Πολιτικής Προστασίας, να μην τους αφήσει να πάνε στα σπίτια τους και να τους οδηγήσει στα ξενοδοχεία -γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις- ήταν απόλυτα σωστή. Ήταν μια υγειονομική βόμβα κορωνοϊού εισαγόμενη από την Ισπανία.

Τα κακά νέα

Όταν χθες τα διασωληνωμένα άτομα ήταν 45 και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μόλις 685 στη χώρα μας, είναι μεγάλη η ανηφόρα που υπάρχει μπροστά μας. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να αυξηθούν. Ήταν μια κακή είδηση για μας το ότι 1840 αναπνευστήρες με βαλβίδα και μάσκα που ήταν παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης από εταιρεία στα περίχωρα του Μιλάνου, κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της Ανκόνα διότι ο Τζουζέπε Κόντε απαγόρευσε την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού καθώς προηγούνται οι εσωτερικές ανάγκες. Και άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία προχώρησαν λόγω της πανδημίας σε ανάλογες απαγορεύσεις και τα ιατρικά αναλώσιμα είναι δυσεύρετα.

Υπάρχει και καλή είδηση. Έφτασαν στην Ελλάδα πέντε τόνοι χλωροκίνης που εισήχθησαν από την Ινδία. Είναι μια φαρμακευτική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοκτέηλ φαρμάκων για τη θεραπεία από τον covid 19. Είναι μέσα στα φαρμακευτικά σχήματα που ελέγχονται σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με ικανοποιητικά τα πρώτα αποτελέσματα.

Η χλωροκίνη μπορεί όμως να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για όσους επιχειρήσουν να την πάρουν από μόνοι τους διότι συνέβη και αυτό, πολίτες έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων. Να ακούσουν τις οδηγίες των ειδικών πριν είναι αργά γιατί έχει πολλές παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται άσκοπα και αλόγιστα.