ΕΛΛΑΔΑ

Υγειονομική βόμβα οι πτήσεις από το εξωτερικό και η ανευθυνότητα - Οι Έλληνες που περιμένουν στα αεροδρόμια και το σχέδιο επαναπατρισμού τους

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαρτίου 2020, 19:03
Υγειονομική βόμβα οι πτήσεις από το εξωτερικό και η ανευθυνότητα - Οι Έλληνες που περιμένουν στα  αεροδρόμια και το σχέδιο επαναπατρισμού τους
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Έλληνες του εξωτερικού, «συνωστίζονται» σε αεροδρόμια και λίστες πρεσβειών για τον πολυπόθητο επαναπατρισμό τους. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το brain drain είναι μια ανοιχτή πληγή που προκάλεσε η οικονομική κρίση και βρήκε την Ελλάδα ανοχύρωτη. Μια άλλη κρίση, αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού βρήκε την Ελλάδα να λειτουργεί με παραδειγματικό τρόπο και με αντανακλαστικά που καταρρίπτουν μια πραγματικότητα μέχρι πριν ξεσπάσει, «αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα». Αυτή η αντίδραση που έβαλε τα γυαλιά σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες σηματοδότησε και το rebrain Greece.

Έλληνες του εξωτερικού, «συνωστίζονται» σε αεροδρόμια και λίστες πρεσβειών για τον πολυπόθητο επαναπατρισμό τους.   

Μέχρι πρότινος, τα ταξίδια από το ένα κράτος στο άλλο ήταν η ευκολότερη υπόθεση. Η πανδημία Covid-19, τα άλλαξε όλα σε χρόνο dt (differential of time).

Η καραντίνα πολλών κρατών και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, προκάλεσαν αναστάτωση στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, με συνέπεια να εγκλωβιστούν εκεί περίπου 200 Έλληνες, οι οποίοι ανέμεναν να πετάξουν για την Ελλάδα και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Άρχισαν οι καταγγελίες κατά της Ελλάδας και των προξενικών αρχών και του Υπουργείου Εξωτερικών γιατί δεν αφήνουν τις πτήσεις, γιατί δεν υπάρχει πρόνοια φιλοξενίας μέχρι να γίνει ο προγραμματισμός επαναπατρισμού.

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και μια τέτοια απόφαση χωρίς τις προβλεπόμενες αυστηρές προϋποθέσεις μετακίνησης θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για τη διασπορά του ίου.   

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η καραντίνα πολλών κρατών και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, προκάλεσαν αναστάτωση στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, με συνέπεια να εγκλωβιστούν εκεί περίπου 200 Έλληνες, οι οποίοι ανέμεναν να πετάξουν για την Ελλάδα και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Οι Έλληνες είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για τον σκοπό αυτό έφτασαν έγκαιρα στο αεροδρόμιο, ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Λίγο πριν παραδώσουν τις αποσκευές τους και ξεκινήσει η διαδικασία της επιβίβασης στο αεροπλάνο, η διεύθυνση του αεροδρομίου ανακοίνωσε την ακύρωση των πτήσεων, ανάμεσά τους και εκείνες με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Αρχικά ακυρώθηκε η πτήση της Θεσσαλονίκης και με διαφορά 15 λεπτών και η πτήση για Αθήνα.

Το ότι επρόκειτο για τις τελευταίες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Ελλάδα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και αναστάτωση, ωστόσο για το γεγονός δεν ευθύνεται η Ελλάδα.  

Είναι ξεκάθαρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας υπενθυμίζοντας είχε γίνει γνωστό ότι θα σταματήσουν οι πτήσεις αεροπορικών εταιρειών από τη Βρετανία στην Ελλάδα από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή της ότι «το υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας».

Είναι κατανοητή η αγανάκτηση των ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα άλλα προέχει η υγειονομική ασφάλεια των ιδίων αλλά και της χώρας.

Μην ξεχνάμε πως έγινε η εξάπλωση του ιού σε ολόκληρο των πλανήτη, μέσω μετακινήσεων, τι ακριβώς έγινε στην Ιταλία.  

Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση του μέτρου που ισχύει για Ιταλία και Ισπανία, ενώ υπενθυμίζεται πως με την Τουρκία είναι κλειστά και τα χερσαία σύνορα.

 Οι καταγγελίες και η απάντηση του ΥΠΕΞ

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, στις 22 Μαρτίου εκδόθηκε ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία διακόπηκαν οι πτήσεις από το εξωτερικό - λόγω κορωνοϊού - με εφαρμογή της από την επόμενη μέρα (23 Μαρτίου) και κοινοποίησή της προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι το μέτρο αφορά στον «προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση δεν αφορά:

α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

β) Τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

γ) Τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

Μάλιστα εκδόθηκε NOTAM η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με την απαγόρευση των πτήσεων από την Αγγλία αλλά και την Τουρκία προς ενημέρωση αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί σε βρετανικό αεροδρόμιο, η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία μέχρι και τις 24 Μαρτίου εξέδιδε εισιτήρια για πτήση προς την Ελλάδα και 2,5 ώρες πριν από την προγραμματισμένη απογείωση του αεροσκάφους, οι επιβάτες ενημερώθηκαν πως τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η πτήση, χωρίς κανείς να φροντίσει για τη σίτιση και τη διαμονή τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, ο Γιώργος, ένας από τους Έλληνες που εγκλωβίστηκαν στο βρετανικό αεροδρόμιο, περιέγραψε την κατάσταση: «Η πτήση 2,5 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ακυρώθηκε, χωρίς να μας ενημερώσει κανείς σχετικά. Το ΥΠΕΞ μας ενημέρωνε μέχρι χθες ότι θα γίνει κανονικά και η εταιρεία εξέδιδε εισιτήρια μέχρι τις 24 Μαρτίου (σ.σ.: είχε προηγηθεί η ΚΥΑ)». Ωστόσο παρά τις ερωτήσεις δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένη υπηρεσία ή πρόσωπο αλλά γενικώς ότι μίλησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχεδιάζουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, με ναυλωμένα αεροσκάφη.  Όπως τονίζουν, μάλιστα, πηγές του ΥΠΕΞ, μέχρι σήμερα το πρωί οι Έλληνες της Βρετανίας που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα τους, φθάνουν τους 2.500.

Απορίας άξιο είναι, γιατί η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία διαβεβαίωνε τους επιβάτες ότι θα εκτελεστεί κανονικά η προγραμματισμένη πτήση και εξέδιδε εισιτήρια, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, εφόσον είχε προηγηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που το απαγόρευε.

Σαφώς και η Ελλάδα οφείλει να παρέχει τη βοήθεια της όπου την έχουν ανάγκη Έλληνες πολίτες, αυτό όμως πρέπει να γίνεται συντεταγμένα και πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Η ελληνική πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει το αίτημα αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση αλλά και μια «υγειονομική βόμβα» που δεν πρέπει να σκάσει στα χέρια της. Έχει την υποχρέωση και το καθήκον να προστατεύσει την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.   

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (24/3) αποκάλυψε ότι σε δύο πτήσεις με Έλληνες που επέστρεφαν από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, στις οποίες 263 επιβάτες τέθηκαν σε απομόνωση, ενώ κατά τη διεξαγωγή ελέγχων 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα από τη Βαρκελώνη ήταν ασθενείς 11 άνδρες και 3 γυναίκες και από τη Μαδρίτη 6 γυναίκες και 1 άνδρας.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση λειτούργησε με μοντέλα ρίσκου για να καταλήξει στην απόφαση να βάλει σε καραντίνα αυτά τα άτομα. Και μάλιστα όταν η κατάσταση στη Βρετανία είναι εκτός ελέγχου με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και δυσοίωνες εκτιμήσεις, η όποια προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων θα πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια.

Οι εικόνες από ολόκληρο τον πλανήτη είναι συγκλονίστηκες, ας μην συνεχίζουμε να ζούμε στον μικρόκοσμό μας, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν πάμε να βοηθήσουμε το «εγώ». Δεν μπορούμε να έχουμε έναν γιατρό στο σπίτι μας. Ένα αεροπλάνο να μας μεταφέρει. Πάμε να σώσουμε τη χώρα, το σύστημα υγείας.

Πριν από λίγο καιρό ήταν οι χαρούμενοι αντιστασιακοί καρναβαλιστές, μετά αυτοί   που γέμισαν πλατείες και καφέ για να περάσουν το χρόνο τους και στη συνέχεια οι εκδρομείς. Και τώρα κάποιοι που θέλουν να σπάσουν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για να επιστρέψουν στην πατρίδα που σιχτίριζαν φεύγοντας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αύριο θα διαμαρτυρηθούν επειδή δεν θα βρίσκουν κρεβάτι στο νοσοκομείο και  θα καταγγείλουν τους πολιτικούς γιατί δεν πήραν αυστηρά μέτρα.

Το κόστος της αδράνειας ή της υποχώρησης σε αυστηρά μέτρα όσο άδικα και αν φαίνονται ίσως αποδειχθεί τεράστιο. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και αν την τρυπήσουμε θα πάμε στον πάτο!