ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγίες Τσιόδρα για τους ασθενείς με κορωνοϊό που παραμένουν σπίτι – Τι πρέπει να κάνετε

Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2020, 06:15
Οδηγίες Τσιόδρα για τους ασθενείς με κορωνοϊό που παραμένουν σπίτι – Τι πρέπει να κάνετε
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για εκείνους που θα νοσήσουν στο σπίτι

Τα μέτρα προστασίας για τους νοσούντες από κορωνοϊό που παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους επεσήμανε στους πολίτες ο Σωτήρης Τσιόδρας.  

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό και «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου» και πρόσθεσε ότι : «να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.

Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.

Τέλος ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας», ώστε να μην διασπείρουν τον κορωνοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.