ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Μικροβιολογίας για κορωνοϊό: Αν αρρωστήσουμε όλοι μαζί, κάποιος θα μείνει εκτός ΜΕΘ

Δημοσίευση 1 Απριλίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 1 Απριλίου 2020, 08:20
Καθηγητής Μικροβιολογίας για κορωνοϊό: Αν αρρωστήσουμε όλοι μαζί, κάποιος θα μείνει εκτός ΜΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

«Είμαι ευχαριστημένος γιατί δεν έχουμε τις αυξήσεις που έχουν Ιταλοί και Ισπανοί» δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας όμως πως δεν πρέπει να αρρωστήσουμε όλοι μαζί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Είμαστε στην άνοδο (σ.σ. όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού) και προσπαθούμε να την κρατήσουμε χαμηλότερα. Είναι οι κρίσιμες 2-3 εβδομάδες» δήλωσε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η κατάσταση βρίσκεται στην άνοδο. Να μην κοιτάζουμε τα κρούσματα αλλά τους διασωληνωμένους, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους. Αυτά είναι τα πιο σκληρά στοιχεία και μας δείχνουν την άνοδο» τόνισε στον ΣΚΑΪ, αν και δήλωσε ότι «είμαι ευχαριστημένος γιατί δεν έχουμε τις αυξήσεις που έχουν Ιταλοί και Ισπανοί». Με αφορμή τις αποσωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα πεθάνεις αν διασωληνωθείς» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «για να σωθείς πρέπει να υπάρχει ΜΕΘ και αναπνευστήρας οπότε αν αρρωστήσουμε όλοι μαζί κάποιος θα μείνει εκτός».

Σχολιάζοντας τις τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπενθυμίσε ότι γι' αυτό «πρέπει να λέμε συνέχεια κρατάμε τις αποστάσεις. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια που μεταφέρονται έως και απόσταση 2 μέτρων και ταξιδεύει στον αέρα».

Απαντώντας, τέλος, στους οπαδούς της λογικής της «ανοσίας της αγέλης», ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «για να σταματήσει η ιστορία θα πρέπει ο μισός πλανητής να αποκτήσει αντισώματα. Αυτό θα γίνει είτε να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να πεθάνουν οι μισοί είτε αυτό να γίνει σιγά-σιγά. Πρέπει να γίνει σιγά-σιγά, μιλάμε για ανθρώπους, δεν μιλάμε για κοτόπουλα».