ΕΛΛΑΔΑ

Πηγές υπ. Μετανάστευσης: Οι περισσότεροι Δήμοι στα νησιά εξετάζουν με ελαφρότητα τη μεταφοράς ευάλωτων

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2020, 21:56
Πηγές υπ. Μετανάστευσης: Οι περισσότεροι Δήμοι στα νησιά εξετάζουν με ελαφρότητα τη μεταφοράς ευάλωτων
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να χρηματοδοτήσει προσωρινές δομές ή ξενοδοχεία για τη μεταφορά των ευπαθών αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να χρηματοδοτήσει προσωρινές δομές ή ξενοδοχεία για τη μεταφορά των ευπαθών αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι «η πλειοψηφία των δήμων εξακολουθεί να υπεκφεύγει και να εξετάζει το ζήτημα με ελαφρότητα».

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες του ευρωκοινοβουλίου η επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ότι η ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων προκρίνεται ως λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης σχολιάζουν ότι με την από 29 Μαρτίου επιστολή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ρητά αυτήν την πρόθεση της Κομισιόν, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να τεθούν σε απομόνωση όσοι εισέλθουν στη χώρα από την 1η Απριλίου και έπειτα.

Οι ίδιες πηγές φέρνουν στη δημοσιότητα ενδεικτικά τις απαντήσεις συγκεκριμένων δήμων στα παραπάνω αιτήματα του υπουργού. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν, ο Δήμος Δυτικής Σάμου, έπειτα από διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στα διοικητικά του όρια. Αντίθετα ζητά τη ναύλωση πλοίου για καραντίνα. Αντίστοιχη πρόταση κάνει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ο οποίος δεν υποδεικνύει κανένα χώρο ειδικής απομόνωσης και προτείνει τη ναύλωση πλοίου που θα πλέει ανάμεσα στα πέντε νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, με απόφαση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, δεν υποδεικνύει στο υπουργείο κανένα χώρο για υγειονομική απομόνωση των νέων αφίξεων. Επίσης η δημοτική αρχή είναι αντίθετη και στη χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων. Ο Δήμος Μυτιλήνης αναφέρει στην επιστολή του ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για τη φιλοξενία των προσφύγων, χωρίς να τον υποδεικνύει. Ο Δήμος Χίου απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση για ενοικίαση χώρου από ιδιώτη, αλλά δεν πρότεινε κάποιο ξενοδοχείο. Ο Δήμος Κω αναφέρει στην απάντησή του ότι έχει δημιουργηθεί προσωρινός χώρος για τους νεοαφιχθέντες από 1η Μαρτίου και μετά και τονίζει ότι δεν διαθέτει άλλο χώρο απαντώντας στο αίτημα του υπουργείου για ενοικίαση ξενοδοχείων. Τέλος, ο δήμαρχος Λέρου σε επιστολή του καλεί το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υγειονομική προστασία του νησιού, ωστόσο δεν προτείνει κάποιο σχετικό χώρο.