current views are: 9

3 Απριλίου 2020
Δημοσίευση07:02

Καθηγητής Πνευμονολογίας στο «Ραντάρ»: «Αν τα μέτρα χαλαρώσουν, σε 2-3 μέρες θα χάσουμε ό,τι κερδίσαμε»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο τόνισε ότι αν οι Έλληνες χαλαρώσουν στα μέτρα αντιμετώπισης του ιού, τότε θα πάει στράφι όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα

Δημοσίευση 07:02’

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο τόνισε ότι αν οι Έλληνες χαλαρώσουν στα μέτρα αντιμετώπισης του ιού, τότε θα πάει στράφι όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα

Ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε ότι τα κύρια νούμερα που έχουν νόημα να εξετάζονται για την πορεία του κορωνοϊού είναι εκείνα που βρίσκονται στις εντατικές και οι θάνατοι.

«Εμένα με αφήνουν ικανοποιημένο τα νούμερα που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας. Τα κύρια νούμερα που έχουν νόημα για να παρακολουθούμε είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που βρίσκονται στις εντατικές. Τα κρούσματα αυτά αυξάνονται κατά 1-2 το πολύ τη μέρα, χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων. Ο αριθμός των θανάτων και των ΜΕΘ δείχνει πώς πάει η επιδημία στη χώρα από πλευράς σοβαρών περιστατικών. Κάθε μέρα δεν έχουμε μεγάλη αύξηση και είμαστε μάλλον σε ένα πλατό», τόνισε ο καθηγητής στον Alpha 98,9 και τον «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και σχολίασε τα πιθανά νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση:

«Αν χαλαρώσουν τα μέτρα μέσα σε 2-3 μέρες, ό,τι κερδίσαμε θα το χάσουμε. Το θυμικό του Έλληνα είναι ενθουσιώδες και είναι ανθρώπινο να θέλουμε να εκτονωθούμε. Αλλά αν βγούμε εκρηκτικά σαν Έλληνας, ότι πετύχαμε θα το απωλέσουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό που άκουσε την κυβέρνηση και στην κυβέρνηση που άκουσε τον επιστημονικό κόσμο και πήρε τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός μας φέρθηκε σοφά και άκουσε τους επιστήμονες. Αν πειθαρχήσουμε στα μέτρα, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σβήσει σιγά σιγά η επιδημία».

Για το αν υπάρχει καθυστέρηση της θεραπείας: «Η πραγματική επιστημονική κοινότητα, προς το παρόν δεν έχει καταλήξει σε κάποιο πραγματικά αποτελεσματικό φάρμακο. Είμαστε στην αρχή, με αβέβαια αποτελέσματα και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο είναι αυτό που έχει πάρει η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε μέσα σε δύο τρεις μήνες να βγάλουμε καινούριο φάρμακο. Το μόνο που προσπαθεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει είναι να δοκιμάσει φάρμακα που υπάρχουν για άλλες νόσους, μήπως δρουν σε αυτόν τον νέο κορωνοϊό. Καινούριο φάρμακο δεν βγαίνει εύκολα».

Για τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο: «Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε σαν κοινωνία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι εύκολα να απομονωθούν. Δεν προκαλεί πρόβλημα γιατί μπορείς να τους ιχνηλατήσεις και να τους βάλεις σε καραντίνα. Σκεφτείτε να μην είχαν εξεταστεί, τότε θα είχαμε έξαρση της επιδημίας».