current views are: 9

4 Απριλίου 2020
Δημοσίευση14:57

Κορωνοϊός: Στους 68 οι νεκροί – 60 νέα κρούσματα, 1.673 συνολικά – 92 διασωληνωμένοι

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα του κορνωνοϊού στη χώρα.

Δημοσίευση 14:57’

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα του κορνωνοϊού στη χώρα.

Σε 68 αυξήθηκαν τα θύματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον ιό Σωτήρη Τσιόδρα. Την ίδια ώρα, συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.673, καθώς σήμερα ανακοινώθηκα ακόμα εννέα. Το 55% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Τα 343 είναι σχετιζόμενα με το εξωτερικό, τα 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο μέσος όρος των θανόντων από τον ιό είναι τα 74 έτη, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 92 ασθενείς. Δέκα ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα θύματα του τελευταίου 24ωρου είναι ένας 84χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μια γυναίκα ηλικίας 91 ετών, από το νοσοκομείο «Αττικόν», και ένας 82χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένας ακόμα άνδρας που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

«Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστο δεν τα καταφέρνει» συνέχισε.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τη χρήση των μασκών: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρις συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα». «Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε». Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

Για τα κλιματιστικά: «Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι χρειάζεται ο καλός αερισμός του χώρου. Υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο είναι να αεριζόνται οι χώροι».

Για πρωτόκολλο για υγειονομικούς: «Οσον αφορά το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν φάρμακα. Θα δούμε να μπορούν να πάρουν το σχήμα από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία δουλεύουν. Σύντομα η δυνατότητα θα είναι έτοιμη».

«Η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι μόνο θέμα προσλήψεων αλλά κυρίως ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων σε αυτά σε υπηρεσίες όπως οι τηλεφωνική υποστήριξη, οι επισκέψεις κατ’οίκον κλπ. Τελευταία έχει ελαχιστοποιηθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει ότι πολλές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά στα διαγνωστικά τεστ, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια τεστ. Θα θέλαμε να έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στατηγικά είναι απαραίτητος και προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε σε επόμενη φάση». 

«Όντως κατά καιρούς έχω τοποθετηθεί για την ανάγκη επαγρύπνισης του ΕΣΥ για μια πανδημία. Μέχρι τον Νοέμβριο 2019 μιλούσαμε όλοι για πιθανή πανδημία γρίπης. Μας είχαν ανησυχήσει SΑRS και MERS αλλά υποχώρησαν», κατέληξε.


σχετικα αρθρα