ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 73 οι νεκροί στην Ελλάδα - Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα (διαγράμματα)

Δημοσίευση 6 Απριλίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2020, 07:14
Κορωνοϊός: Στους 73 οι νεκροί στην Ελλάδα - Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα (διαγράμματα)
Facebook Twitter Whatsapp

Σε 73 ανέρχονται τα θύματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.735 κρούσματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και όχι με ραγδαίο ρυθμό, οι νεκροί και τα επιβεβαιώμενα κρούσματα στην Ελλάδα. Αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η καλή εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τα θύματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 73, εκ των οποίων οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν την Κυριακή είναι ένας 75χρονος από την Κέρκυρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μία 89χρονη που κατέληξε στο νοσοκομείο της Καστοριάς.

Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες. Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 25.453 κλινικά δείγματα.

Την ίδια ώρα, 93 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

Όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση του Σαββάτου, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, «οι θάνατοι που σημειώνονται τώρα αντιπροσωπεύουν την εικόνα διασποράς της επιδημίας 2-3 εβδομάδες πριν» και δείχνουν επίσης ότι δυστυχώς κάποιοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής θα δούμε τέτοιο σενάριο (σ.σ. Ιταλίας) στη χώρα μας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από όλους μας. Αυτή τη στιγμή με τα μέτρα που έχουμε πάρει και ελπίζω ότι όλοι τηρούμε, έχουμε βραδεία εξάπλωση του ιού. Αν δεν συμμορφωθούμε όμως όσο πρέπει, αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, για να καταλήξει: «Είναι μη υπαρκτό το σενάριο να ζήσουμε ότι ζει η Ιταλία, αν τηρήσουμε τα μέτρα. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα». 

Από την πλευρά της, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα, δήλωσε: «Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί». Παράλληλα η καθηγήτρια, δήλωσε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, λιγότερο από 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί. «Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γι' αυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε θα πρέπει να φανταστούμε ότι αυτοί οι 73 θάνατοι, που καταγράψαμε στη χώρα μας, στην ουσία προκύπτουν από κρούσματα 20 μέρες πριν και με μια μέτρια εκτίμηση για την θνητότητα, ότι είναι περίπου 1%, αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 έως 10.000 κρούσματα πριν από 20 μέρες. 

 Δείτε στα παρακάτω διαγράμματα την εξέλιξη της πανδημίας (έως τις 4 Απριλίου):