ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτές για λίγες ώρες οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Ανησυχία για συνωστισμό πιστών

Δημοσίευση 9 Απριλίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2020, 11:42
Ανοιχτές για λίγες ώρες οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Ανησυχία για συνωστισμό πιστών
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Οι λειτουργίες στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο για λίγες ώρες θα οι πόρτες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα με στόχο να αποτραπεί μια πιθανή έξοδος για το Πάσχα και προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί έξω από εκκλησίες, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, οι Ιεροί Ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτοί για δύο ώρες μετά την τέλεση των Ακολουθιών. Μάλιστα, μετά την ακολουθία της Αποκαθήλωσης, τη Μεγάλη Παρασκευή, θα παραμείνουν ανοιχτοί για τέσσερις ώρες.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι οι Ιεροί Ναοί θα είναι κλειστοί τη διάρκεια των ακολουθιών, οι οποίες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο:

«Αἱ θύραι τῶν Ἱερῶν Ναῶν θά παραμένουν κεκλεισμέναι κατά τήν διάρκειαν ἁπασῶν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5 ην μ.μ».

Η απόφαση αυτή πάντως δημιουργεί κινδύνους για συνωστισμό πιστών, που θα σπεύσουν να ανάψουν έστω ένα κερί, πολλοί ταυτόχρονα.

Σύψας: Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος

Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του. «Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος. Εάν συγκεντρωθούν άνθρωποι και φιλούν τον ίδιο Επιτάφιο, στην ίδια εκκλησία και μάλιστα ηλικιωμένοι και ευπαθείς, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι η Εκκλησία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Η Εκκλησία έχει κάνει το καθήκον της, αλλά πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», πρόσθεσε.

Μητροπολίτης Ιερόθεος: Ας μην στερήσουμε στους πιστούς το άναμμα ενός κεριού

Για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι οι εκκλησίες θα ανοίγουν κάθε μέρα από τις 11.00 το πρωί και έως τις 13.00 προκειμένου οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Τόνισε, ότι εάν λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει λόγος να στερήσει κανείς στους πιστούς έστω το άναμμα ενός κεριού.

«Ας μη φθάσουμε στο άλλο άκρο… Όπως πάει κανείς στο σούπερ μάρκετ, με όλα τα μέτρα προστασίας, μπορεί να προσέλθει και στο ναό» είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. «Δεν θέλουμε να γίνει διασπορά του κορωνοϊού μέσω συγχρωτισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν προβλήματα, θα υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες.