ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2020, 10:22
Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp

Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή τριών μεταναστών απασχολεί σήμερα τον γερμανικό Τύπο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες» είναι ο τίτλος άρθρου στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Zeit, η οποία γράφει: «Αυτό διασαφήνισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή τριών μεταναστών. Οι τρεις πρόσφυγες – δυο ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και ένας 80χρονος άνδρας – κατέθεσαν την προσφυγή εξαιτίας του υπερπλήρους καταυλισμού όπου διέμεναν στην Ελλάδα και των άσχημων συνθηκών υγιεινής».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η απόφαση υποχρεώνει την Ελλάδα να μεταφέρει τους τρεις μετανάστες σε κατάλυμα το οποίο να πληροί τις προϋποθέσεις που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή αποκλείει ‘μια απάνθρωπη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά’. Αυτή τη στιγμή διαβιούν στην Ελλάδα 100.000 αιτούντες άσυλο. Οι 70.000 από αυτούς είναι κατανεμημένοι σε 38 διαφορετικούς προσφυγικούς καταυλισμούς… Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στους καταυλισμούς η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δεχθεί ομάδα από 50 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα. Τα πρώτα θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα και θα μείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα».

Η δυστυχία των ασυνόδευτων παιδιών

«Η μόνη επαφή με τους γονείς είναι το κινητό» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στα 50 παιδιά που θέλει να πάρει η Γερμανία από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Δέκα από αυτά θα πάνε στο Βερολίνο. Η εφημερίδα γράφει: «Για καμία άλλη ομάδα νέων δεν γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Βερολίνου με την επωνυμία UMF, όσο για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Και καμία άλλη ομάδα δεν μένει τόσο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας της προστασίας της προσωπικότητας. Οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα ελάχιστα μαθαίνουν για τη ζωή, τις χαρές, τους φόβους και την εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων που έρχονται σε έναν εντελώς ξένο κόσμο χωρίς τους γονείς τους. Και όλα αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει ήδη τόσα πολλά που ένας ενήλικας μόνο να τα φανταστεί μπορεί. Τώρα η Γερμανία στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής λύσης θέλει καταρχάς να πάρει 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Βερολίνο έχει ήδη εμπειρία στην υποδοχή ασυνόδευτών προσφυγόπουλων και με την πάροδο του χρόνου είναι πρόθυμο να πάρει μέχρι και 300. Το άρθρο ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: «Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει το φόβο, την κακομεταχείριση, την τρομοκρατία, την πείνα, τη βία, τη μοναξιά, την πορνεία, τις αντιπαραθέσεις, τις αυτοκτονικές σκέψεις, τη φωτιά. Και όλα αυτά χωρίς την προστασία ενός ενήλικα. Αυτό που έχουν τώρα ανάγκη είναι μια πολύ καλού επιπέδου φροντίδα».

DW