current views are: 8

10 Απριλίου 2020
Δημοσίευση07:40

Κορωνοϊός: Στους 89 οι νεκροί στη χώρα – Εξέπνευσε 67χρονη στο «Ασκληπιείο»

Ακόμα ένας θάνατος από τον κορωνοϊό καταγράφηκε σήμερα στη χώρα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 89 νεκρούς.

Δημοσίευση 07:40’

Ακόμα ένας θάνατος από τον κορωνοϊό καταγράφηκε σήμερα στη χώρα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 89 νεκρούς.

Σε 89 ανέρχονται πλέον τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς σήμερα καταγράφηκε ακόμα ένας θάνατος. Την ίδια ώρα, τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.955.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή μια 67χρονη που νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ έχασαν τη ζωή τους ακόμα δύο άνθρωποι, ένας 79χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα και μια 86χρονη. Ο 79χρονος νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και η 86χρονη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ο 79χρονος κατοικούσε στη Μεσοποταμία η οποία βρίσκεται σε καραντίνα και όπως έγινε γνωστό στην εντατική του ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται άλλοι δύο άνθρωποι από την ίδια περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, την Πέμπτη ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.955.

Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες. Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ στα θύματα γυναίκες είναι οι 23. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα.

Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών

Την ξεκάθαρη άποψη ότι δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης εκτός σπιτιού εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας ο ποιος επισήμανε ότι η χρήση μάσκας ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μέταδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν συστήνεται ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας),  από τον γενικό πληθυσμό. «Οι μάσκες αυτές δεν κάνουν για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους», ανέφερε. Πάντως ο κος Τσιόδρας επισήμανε ότι ανάλογα με τα  επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.

Όσον αφορά τα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η  χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές από τη χρήση γαντιών, η χρήση γαντιών μίας χρήσης αδιακρίτως, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό». Ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι πολλοί φοράμε γάντια  πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο. «Τα γάντια όμως μίας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια», επισήμανε και κατέληξε ότι με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.

Σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων

Όσον αφορά τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι περνάμε τη φάση όπου αναζητούμε αξιόπιστα τεστ τα οποία θα αξιοποιήσουμε αργότερα για να μελετήσουμε την επιδημία και την πορεία του ιού σε μια χώρα. Συγκεκριμένα είπε «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους τα τεστ αντισωμάτων. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανέναν και να λέμε «αυτός το πέρασε». Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα». Μάλιστα, κατέληξε τονίζοντας ότι σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ.

Και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κος Τσιόδρας είπε ότι έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα. « Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. ‘Αλλοι έχουν μολυνθεί από τον ιό και άλλοι έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1-3 μέρες πριν εμφανίσει το συμπτώματα. Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι η νόσος που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι θα νοσήσουν βαριά και ποιοι ελαφριά

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια κριτήρια προς το παρόν που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και ποιος πιο ελαφριά, είπε ότι γνωρίζουμε ελάχιστα προς το παρόν για αυτό και πρόσθεσε «βλέπουμε και το ένα και το άλλο και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτοί που έχουν προχωρημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου λόγω άλλων νοσημάτων, νοσούν πιο βαριά και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα. Επισης, ξέρουμε ότι κάποιοι νέοι έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, έχουν μια αυξημένη φλεγμονή η οποία τους οδηγεί σε πνευμονία αλλά δεν είναι συχνό». Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη άλλων νοσημάτων μετά το κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς πολλοί παραμελούν την πρόληψη, είπε ότι μιλώντας με φίλους του καρδιολόγους διαπιστώνει ότι προς το παρόν συμβαίνει κάτι διαφορετικό. «Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν «σταθμεύσει».


σχετικα αρθρα