ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εβδομάδα των παθών - Σφίγγει ο κλοιός για τους «πονηρούς» – Αυστηρή επιτήρηση των μέτρων παντού

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2020, 14:18
Κορωνοϊός: Εβδομάδα των παθών - Σφίγγει ο κλοιός για τους «πονηρούς» – Αυστηρή επιτήρηση των μέτρων παντού
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σφίγγει ο κλοιός για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε πλήρη εξέλιξη αυστηροί έλεγχοι. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό ωστόσο οι μέρες του Πάσχα σίγουρα είναι ακόμα κρισιμότερη περιόδος.

Αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση, πως μερίδα των πολιτών ακούγοντας τα περί θετικής πορείας της χώρας μας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θα εφησύχαζε με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων, γίνεται ως ένα βαθμό πραγματικότητα.

Μπορεί η πλειοψηφία των πολιτών να συμμορφώνεται με τα μέτρα ωστόσο ορισμένοι δεν το πράττουν με αποτέλεσμα εικόνες όπως αυτές στο Φλοίσβο να γίνονται εστία ανησυχίας και προβληματισμού. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα την τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με εντολή της κυβέρνησης, αυστηροποιήθηκαν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει μπλόκο σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια.

Εύθραυστη ισορροπία

Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση, φαίνεται και στο παράδειγμα του οικισμού των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, αφού μετά και την ιχνηλάτιση των επαφών του των θετικών κρουσμάτων, τα οποία έχουν φτάσει τα 30, η περιοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα περιμένοντας να μάθει εάν υπάρχει ευρύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα και αν θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν του κλεισίματος του οικισμού για 14 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση άπαντες στην κυβέρνηση, μαζί με τους επιστήμονες με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα αφήσουν «να χυθεί η καρδάρα» που με τόσο κόπο γέμισε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το στοίχημα

Στην κυβέρνηση για να προλάβουν τους «πονηρούς» που θα επιχειρήσουν να ξεγελάσουν την αστυνομία και να μετακινηθούν ασκόπως προς την επαρχία οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι επί 24ώρου βάσεως και μάλιστα πολύ αυστηροί. Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, όσων η μετακίνηση δεν δικαιολογείται, εκτός από το αυξημένο πρόστιμο θα προβλέπεται και η επιστροφή τους πίσω από εκεί που ξεκίνησαν. Ακόμα, τα drone της Αστυνομίας θα πετούν πάνω από τις εθνικές οδούς στη διάρκεια όλης της Μ. Εβδομάδας και θα αστυνομεύονται αυστηρά όλοι οι παράδρομοι των εθνικών οδών.

Μπαράζ ελέγχων και στα αστικά κέντρα

Βέβαια, το ότι οι αρχές θα ρίξουν μεγάλο βάρος στις επαρχιακές οδούς, δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν χωρίς ελέγχους τα αστικά κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αναμένεται να στηθούν μπλόκα επί 24ωρου βάσεως σε αρκετά κρίσιμα σημεία. Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον υπουργό Εσωτερικών, εν όψει και του καλού καιρού, να ζητά από τους δημάρχους να ενεργοποιήσουν πρόσθετα μέτρα ελέγχου στις πόλεις τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, όπως για παράδειγμα παρατηρήθηκε χθες στον Φλοίσβο.

Δεν φεύγουν από το τραπέζι τα αυστηρότερα μέτρα

Να διευκρινιστεί πως σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των παραπάνω ελέγχων παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση παραβάσεων, τόσο η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είτε αυτά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, είτε το σύνολο της χώρας. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν καθημερινά ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και πως ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τα σενάρια για επιστροφή στην κανονικότητα

Ένα ακόμα «κεφάλαιο» που απασχολεί την κυβέρνηση είναι και η επιστροφή στην καθημερινότητα με τους ειδικούς όπως π.χ. ο Ηλίας Μόσιαλος, να λένε πως αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Βασική προτεραιότητα τόσο των επιστημόνων όσο και της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένως και με πολλούς τρόπους, είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων. Οι ευπαθείς ομάδες μάλιστα δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να βγουν τελευταίοι από την «καραντίνα», όταν δηλαδή πολλά από τα μέτρα θα έχουν αρθεί.

Σχετικά με όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η κυβέρνηση εξετάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα αρχίσουν σιγά σιγά να χαλαρώνουν, αλλά με ελεγχόμενο ρυθμό. Οι συστάσεις για αποστάσεις ασφαλείας δεν θα εξαφανιστούν από την μία μέρα στην άλλη, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι πολίτες δηλαδή θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις στα ΜΜΕ αλλά και σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Σκοπός άλλωστε είναι να προφυλαχθούν μέχρι το τέλος και ειδικά όταν οι δρόμοι και τα μαγαζιά γεμίζουν ξανά κόσμο.

Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Τα καταστήματα μπορεί να έκλεισαν όλα μαζί, αλλά δεν θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο. Το λουκέτο θα «ξεκλειδώσει» σταδιακά και πρώτα σε αυτά που δέχονται τον λιγότερο κόσμο. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε τα εμπορικά αλλά και κέντρα διασκέδασης να ανοίγουν τελευταία.

Επίσης ακόμη κι όσα μαγαζιά ανοίξουν δεν σημαίνει πως θα δέχονται κόσμο χωρίς κάποιο περιορισμό. Ίσως η τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ – με τα τετραγωνικά μέτρα- να ισχύσει και κατά την άρση των μέτρων σε ορισμένα μαγαζιά.

Επίσης όσα μαγαζιά έχουν τραπεζοκαθίσματα  θα πρέπει να φροντίσουν να τοποθετήσουν τα τραπέζια τους σε απόσταση ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πολλά μαγαζιά.

Τι θα γίνει με τα ταξίδια και σχολεία

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στόχος είναι πρώτα να επιτραπούν οι μετακινήσεις οδηγών στον αστικό ιστό και μετά οι μετακινήσεις στην επαρχία. Όσον αφορά τον τουρισμό, κοινή επιδίωξη επιχειρηματιών και κυβέρνησης είναι να σωθεί η σεζόν, ωστόσο πληροφορίες θέλουν το απαγορευτικό στα ταξίδια να αρθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Τέλος δεν είναι κρυφό πως η σκέψη πολλών γονιών και μαθητών- φοιτητών είναι στο πότε θα ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το σίγουρο είναι πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν θα χάσουν τις Πανελλαδικές, ωστόσο για τους υπόλοιπους τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι να βρεθεί ακόμη και το ενδεχόμενα να γίνει ότι και στην  Νέα Υόρκη, δηλαδή τα σχολεία να ανοίξουν από Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr