current views are: 12

14 Απριλίου 2020
Δημοσίευση07:44

Κορωνοϊός: 101 τα θύματα στη χώρα – Εξέπνευσε 96χρονη στο ΝΜΙΤΣ

Συνεχίζει να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον απολογισμό να έχει σπάσει το «φράγμα» των 100.

Δημοσίευση 07:44’

Συνεχίζει να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον απολογισμό να έχει σπάσει το «φράγμα» των 100.

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει «μάχη» προκειμένου να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα και ενόψει Πάσχα να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις και οι συναθροίσεις, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, μετά τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας και σε οικισμούς Ρομά, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό.

Πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 101, καθώς όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Μ. Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή μια 96χρονη που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Υπενθυμίζεται ότι χθες κατέληξαν συνολικά δύο άτομα, ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στο «Αττικόν» και ένας 76χρονος που ήταν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν μέχρι χθες 2.145. Επιπλέον, όπως είπε, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Συνολικά 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Επιπρόσθετα, έχουν ελεγχθεί συνολικά 43.417 κλινικά δείγματα.

Οι ηλικιωμένοι θα βγουν τελευταίοι από την καραντίνα

Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση «να παραμείνουμε σπίτι. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μη λυγίσουμε στην τελική ευθεία», ενώ τόνισε πως οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι που θα βγουν από την καραντίνα: «Οι ηλικιωμένοι είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί, το πότε δεν μπορούμε να το πούμε».

Δεν φαίνεται να επαναμολύνονται ασθενείς που έχουν αναρρώσει

Ο κ. Τσιόδρας είπε για μία ακόμη φορά ότι η νόσος υποεκτιμάται διεθνώς από 10 έως 100 φορές και τόνισε ότι αυτό μπορεί να μας εκπλήξει και ευχάριστα όταν θα αρχίσουν τα μαζικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι «όταν ανοίγεις τον εργαστηριακό έλεγχο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό βοηθά μία χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα». Αναφερόμενος στην πιθανότητα επαναλοιμώξεων και σε σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν τη Νότια Κορέα, όπου κάποιοι ασθενείς είχαν αναρρώσει και βρέθηκαν ξανά θετικοί στον ιό, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι «αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε κακή τεχνική λήψης των δειγμάτων είτε στην μακρά παραμονή του ίδου του υλικού του ιού στον οργανισμό τους χωρίς αυτό να μολύνει», τονίζοντας πως ο ΠΟΥ θα διερευνήσει αν είναι πιθανή η επαναλοίμωξη, αν και ο ίδιος τόνισε λακωνικά «μάλλον όχι».

Γιατί είναι λάθος η ανοσία της αγέλης

Φαίνεται ότι μετά από λοίμωξη με τον Covid-19 θα έχουμε κάποια μορφή ανοσίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από τους άλλους κορωνοϊούς, αυτή η απάντηση της ανοσίας θα κρατήσει ένα χρόνο. «Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό» τόνισε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές από τη δική μας. Όπως είπε, εκτιμά ότι η δική μας στρατηγική ήταν σωστή καθώς πέρα από το ότι βοηθήσαμε το σύστημα να οργανωθεί, δώσαμε την ευκαιρία για να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο. Σταδιακά χτίζεις ανοσία, κυρίως όταν αφήσεις τα νεώτερα άτομα να εκτεθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».

Ξεκινά πειραματική θεραπεία με πλάσμα ατόμων που θεραπεύτηκαν

Ξεκινά και στην Ελλάδα η δοκιμή της θεραπείας έναντι του κορωνοϊού με χρήση πλάσματος από άτομα που θεραπεύτηκαν από τη νόσο. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, η θεραπεία βασίζεται στην χρήση πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως από τον κορωνοϊό.

Η διαδικασία ξεκινά στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση, με συντονιστή τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Δημόπουλο. Ο πρύτανης μιλώντας νωρίτερα για το θέμα στον ΣΚΑΪ, έλεγε: «Κάνεις μια παθητική ανοσοποίηση. Του δίνεις έτοιμα αντισώματα». Όπως σημείωνε θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές ένα ελληνικό πρωτόκολλο που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οξέα περιστατικά, αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το μέλλον.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως το πλάσμα θα χορηγείται σε σοβαρά ασθενείς, αφού συλλεχθεί από δότες που νόσησαν, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ο λοιμωξιολόγος έσπευσε να σημειώσει πως δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Αν αποδειχτεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμη θετικό όπλο» δήλωσε ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος.


σχετικα αρθρα