ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 103 οι νεκροί – Κατέληξε γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2020, 14:09
Κορωνοϊός: Στους 103 οι νεκροί – Κατέληξε γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Μια 57χρονη γυναίκα είναι το 103ο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το δεύτερο θύμα σε 24 ώρες. Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και είχε υποκείμενο νόσημα- σακχαρώδη διαβήτη.

Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε από επιπλοκές της νόσου μία 57χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η 57χρονη έπασχε από υποκείμενο νόσημα και συγκεκριμένα από σακχαρώδη διαβήτη.

Νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ακόμη έναν νεκρό από επιπλοκές της νόσου. Επίσης ανακοίνωσε και 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 2.192. Επιπρόσθετα, 72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη.

Αργεί το εμβόλιο

Παράλληλα τόνισε πως μόλις ένα από τα 70 εμβόλια που δοκιμάζονται έχει περάσει στην φάση 2 των δοκιμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες».

Αναμένεται και άλλο επιδημικό κύμα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη σε ένα μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση για την πορεία του νέου κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, το μαθηματικό μοντέλο διαρθρώθηκε με βάση τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, αλλά και αναφορικά με την «συμπεριφορά» άλλων κορωνοϊών. Οι εκτιμήσεις αυτές λοιπόν κάνουν λόγο για νέα επιδημικά κύματα τους επόμενους χειμώνες. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η αντίδραση αυτή είναι γνωστή και για άλλους κορωνοϊούς.

«Αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα όπως ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα (περιορισμού) θα είναι το κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί η ανοσία» είπε.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων προβλέπουν πως δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι. Ωστόσο, «μην ξεχνάτε πως έχουμε και νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που μίλησε για χώρες που θα έχουν χειμώνα τους μήνες του ελληνικού καλοκαιριού. Ο λομωξιολόγος τόνισε πως απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορωνοϊό τα επόμενα δύο χρόνια.