current views are: 11

19 Απριλίου 2020
Δημοσίευση05:28

Κορωνοϊός: Σε ετοιμότητα για το δεύτερο κύμα – Πότε θα ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ

Για τα μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στον πληθυσμό και για το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Δημοσίευση 05:28’

Για τα μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στον πληθυσμό και για το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε τα πρωτόκολλα που μας εισηγείται η αρμόδια επιστημονική επιτροπή των κορυφαίων λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και εντατικολόγων της χώρας, ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι «με βάση αυτά ενεργήσαμε, ενεργούμε και θα ενεργούμε. Μέχρι στιγμής η πρακτική αυτή δικαιώνει τις επιλογές μας. Οπως έχει πει και ο Σωτήρης Τσιόδρας, όταν θα ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων θα προχωρήσουμε οργανωμένα σε επέκταση των τεστ». Μάλιστα τόνισε ότι η χώρα έχει επαρκείς ποσότητες τεστ, η επέκταση τους όμως θα γίνει με επιστημονικό τρόπο, χρησιμοποιώντας κατάλληλα και αξιόπιστα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού παράλληλα με τη μάχη που δίνει για τον περιορισμό της τωρινής πανδημίας και ενώ εμβολιάστηκαν εφέτος 1 εκατ. παραπάνω έλληνες για τον ιό της γρίπης. Ο υπ. Υγείας επεσήμανε ότι στο τέλος αυτής της φάσης όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, οι οδηγίες που δόθηκαν, τα πρωτόκολλα, οι αλγόριθμοι, τα στατιστικά στοιχεία, όλα τα data δηλαδή, θα αξιολογηθούν σε ψυχρό πλέον χρόνο, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, θα σχεδιαστεί άμεσα πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ένα τυχόν δεύτερο κύμα. Και με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, εντός του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις προσαρμογής, που έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποσκοπεί:

-Στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19

-Στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας, σε δομές της ΠΦΥ

-Στην παραπομπή από την ΠΦΥ των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία

-Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο, που δεν αφορά λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις υπόλοιπες δομές της ΠΦΥ. Και όλα αυτά με τη χρήση της τηλε-ιατρικής για τους ασθενείς με COVID-19 και τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, με στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς φροντίδας τους


σχετικα αρθρα