ΕΛΛΑΔΑ

«Ταξιάρχαι»: Έπιασε «δουλειά» ο εισαγγελέας - Ζήτησε καταθέσεις και φακέλους ασθενών – Σαρωτικές ιχνηλατήσεις

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2020, 15:23
«Ταξιάρχαι»: Έπιασε «δουλειά» ο εισαγγελέας - Ζήτησε καταθέσεις και φακέλους ασθενών – Σαρωτικές ιχνηλατήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τάξη στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι επιχειρεί να βάλει ο εισαγγελέας, που ζητήσε τους φακέλους όλων των ασθενών αλλά και το πόρισμα της αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη, η Κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Στην κλινική μετέβη σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της Κλινικής.

Αυτοψία στην κλινική πραγματοποίησε και ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, που μίλησε για μια εστία «σημαντικής επιδημίας», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Συγκεριμένα, μέχρι χθες είχαν επιβεβαιωθεί ήδη 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 αφορούν ασθενείς και τα υπόλοιπα 11 εργαζόμενους. Σήμερα προστέθηκαν εκόμη έξι κρούσματα, όλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κλινική εξακολουθούσε να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ είχε αρχίσει να λαμβάνει δείγματα, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι 4 ασθενείς της κλινικής (νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι περισσότεροι) είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα.

Αγωνία για τις ιχνηλατίσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως επικρατεί συναγερμός στον ΕΟΔΥ με τους επιστήμονες να αναμένουν τα αποτελέσματα των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων αυτών γιατί υπήρχαν και αρκετοί που επισκέφτηκαν τους ασθενείς, για καθοριστεί το εάν υπάρχει περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα.

Προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός ότι υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός αριθμός ιδιωτών γιατρών -γύρω στους 50 σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι οποίοι συνεργάζονταν με τη συγκεκριμένη κλινική και διατηρούσαν και ιδιωτικά ιατρεία όπου έκαναν μικροεπεμβάσεις. Υπάρχει εκεί και ένας αριθμός ανθρώπων που πρέπει να ιχνηλατηθούν.

Μπαράζ καταγγελιών

Νωρίτερα, αρκετοί πολίτες προέβησαν σε καταγγελίες στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, τονίζοντας ότι ενώ ήταν γνωστό πως υπήρξαν θετικά κρούσματα στην κλινική, κανείς δεν τους ενημέρωσε σχετικά και πήγαν κανονικά στα προγραμματισμένα ραντεβού τους για διάφορες ιατρικές πράξεις. 

Ανάμεσα τους και νεφροπαθείς που ακόμη και σήμερα μετέβησαν στην κλινική για αιμοκάθαρση. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκαν επιπλέον έξι κρούσματα, όλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης της κλινικής! 

Την μπάλα... στον ΕΟΔΥ έστειλε ο διευθυντής της κλινικής, Α.Κοκκινάκης, μιλώντας στο «Εκτός Γραμμής», ερωτηθείς αν δόθηκε εντολή να κλείσει η κλινική, αμέσως μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. 

«Τρίτη πρωί μας ενημέρωσαν από το Θριάσιο όπου είχε διακομιστεί ένας ασθενής μας, ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Την ίδια ημέρα (Τρίτη) ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ και μας είπαν ότι την επόμενη θα έρθουν. Την Τετάρτη ήρθαν δύο κλιμάκια και πήραν δείγματα. Την Πέμπτη το απόγευμα βγήκαν τα αποτελέσματα. «Μας είπαν να λειτουργούμε κανονικά μέχρι να βγουν τα δείγματα», υποστήριξε.

Αναφορικά με τους πολίτες που έσπευσαν χθες στην κλινική για διάφορες ιατρικές εξετάσεις, καθώς κανείς δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη κρουσμάτων, είπε: «(Η ενημέρωση) είναι θέμα της υπηρεσίας του ΕΟΔΥ. Να ενημερώσουμε 30.000 ανθρώπους που έρχονται τον μήνα στην κλινική;» προσθέτοντας πως «υπάρχει άνθρωπος στην είσοδο και ενημερώνει»

Σχετικά με τους νεφροπαθείς που συνέχισαν μέχρι και σήμερα τις αιμοκαθάρσεις στην κλινική, τόνισε ότι αυτές γίνονται σε άλλη πτέρυγα, όπου δεν υπήρξε κανένα θετικό κρούσμα.

Λίγο αργότερα έφθαναν ασθενοφόρα στην κλινική για να παραλάβουν έξι νεφροπαθείς, θετικοί στον κορωνοϊό και να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία αναφοράς.