current views are: 11

25 Απριλίου 2020
Δημοσίευση09:10

Έτσι θα βγει από την καραντίνα η χώρα: Ο «χάρτης» και οι ημερομηνίες για άρση των μέτρων

Όλες οι πτυχές και οι λεπτομέρειες του σχεδίου για επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο θα αφορά σε μεγάλο εύρος τομέων κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου με την ώρα των ανακοινώσεων να πλησιάζει.

Δημοσίευση 09:10’

Όλες οι πτυχές και οι λεπτομέρειες του σχεδίου για επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο θα αφορά σε μεγάλο εύρος τομέων κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου με την ώρα των ανακοινώσεων να πλησιάζει.

Η ώρα της αλήθειας για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έφτασε καθώς έχουμε μπροστά μας ένα τριήμερο σημαντικών διαβουλεύσεων για την τελική μορφή που θα έχει το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων. Οι συζητήσεις για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα έχει ξεκινήσει από χθες, εν όψει του μηνύματος που θα απευθύνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρουσιάσει στους πολίτες το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα.

Όλες οι πτυχές και οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα αφορά σε μεγάλο εύρος τομέων κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελικές εισηγήσεις των επιστημόνων.

Οπως και κατά τη διαδικασία εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο και στην εξέλιξη του σχεδίου μετάβασης στη νέα φάση. Θα αξιολογούν σε διαρκή βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύπτουν μετά από κάθε βήμα χαλάρωσης, το οποίο θα απέχει τουλάχιστον μία εβδομάδα ή και δεκαπέντε ημέρες από το επόμενο.

Η διαδικασία μετάβασης υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει ένα δίμηνο, ξεκινώντας -πιθανότατα στις 4 Μαΐου- από τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια που θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων προστασίας.

Ο ΕΟΔΥ έχει συντάξει ήδη την έκθεσή του και την έχει στείλει στον πρωθυπουργό για την τελική έγκριση. Στις 27 Απριλίου, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό θα ανοίξουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός αναφέρει:

Στις 4 Μαΐου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τα νησιά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως δέκα άτομα. Επίσης για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα επιχειρήσεων, εκτός πολυκαταστημάτων, κάτω από αυστηρούς κανόνες, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια.

Όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου.

Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου. Τότε έχει προταθεί να ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Παράλληλα βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου θα ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο και με κανόνες. Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) θα ανοίξουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και θα υπάρξει επιστροφή στα θρανία για μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και των τριών του Γυμνασίου.

Στις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.

Για την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης. Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες. Τότε αναμένεται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ, μαθητές με υποκείμενα νοσήματα θα μείνουν στα σπίτια τους και θα παρακολουθούν από εκεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των ξενοδοχείων με όριο πληρότητας.

Τέλος εξετάζεται και η περίπτωση διαβατηρίου αντισωμάτων για ασθενείς με αντισώματα για να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα, μια ιδέα που έχει πέσει και στη Γαλλία.

Τι θα γίνει με τα SMS

O Στέλιος Πέτσας, σήμερα, παρέπεμψε στον πρωθυπουργό για την άρση των μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Για τα σχολεία είπε ότι θα ξεκινήσει πρώτη η Γ’ Λυκείου για να ολοκληρωθούν οι πανελλήνιες και σταδιακά θα ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες. Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεχίσει να χορηγείται γονική άδεια ειδικού σκοπού κι ακολούθως μίλησε για τον τουρισμό. Επεσήμανε ότι είναι πολύ πιο εύκολο σε εθνικό επίπεδο να διαμορφώσουμε τους κανόνες. Οταν ξεκινήσουμε το άνοιγμα της πρώτης φάσης θα πάψει να υφίσταται και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, θα υπάρξει σιγά σιγά απελευθέρωση για μετακινήσεις κι εκτός έδρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αεροπορική σύνδεση. θα βγάλει η ΕΕ κοινή απόφαση για να γνωρίζει κι ο κλάδος του τουρισμού πώς να κινηθεί. Να γνωρίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού οπωσδήποτε μέσα στον Μάη πώς θα κινηθεί η χρονιά. Για τις μάσκες ξεκαθάρισε πως «έχουμε την εμπειρία πώς δούλεψαν τα σούπερ μάρκετ κι όσα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Πιθανώς να είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους». 


σχετικα αρθρα