ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων - Τι αλλάζει από σήμερα στη ζωή μας: Με μάσκες αλλά χωρίς SMS - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για καταστήματα και μετακινήσεις

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2020, 07:40
Άρση μέτρων - Τι αλλάζει από σήμερα στη ζωή μας: Με μάσκες αλλά χωρίς SMS - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για καταστήματα και μετακινήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα καθημερινότητα με μάσκες, αντισηπτικά, κάνόνες και αποστάσεις ασφαλείας. Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα, πώς θα χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς.

Ύστερα από 42 ημέρες καραντίνας και αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, η χώρα από τις 6 σήμερα το πρωί μπήκε στη νέα φάση, αυτή της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα είναι πολλές, αλλά το ζητούμενο ένα, να «μείνουμε ασφαλείς».

Από σημερα λοιπόν, η χώρα άρχισε να «ξεκλειδώνει» με το σταδιακό άνοιγμα κάποιων καταστημάτων, ωστόσο η οικονομία θα αρχίζει να δουλεύει ακόμη περισσότερο μετά από μία εβδομάδα, οπότε και θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα καταστήματα, ενώ στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Την ίδια ώρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες αγωνιούν, προκειμένου να μην υπάρξει πισωγύρισμα όσον αφορά στην εξέλιξη της νόσου, ενώ σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο θα έχει επηρεάσει στη διασπορά του ιού η άρση των περιορισμών και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

«Η νόσος συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Η δυσκολία δεν έχει περάσει, δεν θα γυρίσουμε ακόμα στο πώς ζούσαμε. Ξεκινάμε να μπαίνουμε σε σχετική κανονικότητα με μικρά και σταθερά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που αντικαθιστούσε τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών και εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί». Μάλιστα, προειδοποίησε πως εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, οι νέοι περιορισμοί είναι μονόδρομος.

Μάσκα, το «κλειδί» στη νέα καθημερινότητα

Η χρήση μάσκας γίνεται ο κυριότερος κανόνας, καθώς πλέον χωρίς αυτή δεν μπορούμε να εισέλθουμε στα μικρά μαγαζιά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Φυσικά οι αποστάσεις αλλά και το αντισηπτικό είναι δύο λέξεις που θα χαραχθούν για τα καλά στο μυαλό μας μιας και θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά το πρώτο και να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας το δεύτερο. Τα μέτρα μάλιστα θα πρέπει να τηρούνται από όλους, καθώς η κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς ακόμη και καθημερινά την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα μετά και την σταδιακή άρση των μέτρων.

Η μάσκα από σήμερα στις 6 το πρωί είναι υποχρεωτική για τους πολίτες σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Διαγνωστικά Κέντρα.

Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί. Σούπερ μάρκετ
Καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (πχ: κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι κτλ). Ιατρεία, νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα, Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

Νωρίτερα, είχε τονίσει ότι τώρα που αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μάσκα. «Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε» τόνισε και έκανε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής (ffp2/ ffp3) που προορίζονται για γιατρούς.

Τέλος το SMS για τις μετακινήσεις

Από σήμερα αίρονται τα μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών και καταργούνται τα SMS στο 13033 όπως και η γραπτή άδεια για μετακίνηση.

Προς το παρόν, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς, εκτός της περιφέρειας της κατοικίας μας. Η ημερομηνία που θα υπάρχει ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο θα είναι η 18η Μαΐου, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας.

Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν

Από σήμερα επαναλειτουργούν τα εξής καταστήματα:

 • Βιβλιοπωλεία
 • Καταστήματα εφημερίδων και γραφικής ύλης
 • Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού
 • Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
 • Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
 • Καταστήματα ανθέων
 • Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ)
 • Κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων
 • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

Επί της ουσίας επιστρέφει το 10% περίπου των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Το άνοιγμα των παραπάνω επιχειρήσεων συνοδεύεται με αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία τους, δηλαδή:

 •  αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους,
 • απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας,
 • τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών (όπου απαιτείται),
 • την τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας (δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών).

Με τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης να βρίσκονται από νωρίς το πρωί, για όσους δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες προστασίας προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο 1520 του Υπουργείου Ανάπτυξης θα υποδέχεται καταγγελίες πολιτών για τυχόν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όπως ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς οι δραστηριότητες ευεξίας σε γυμναστήρια δηλαδή το μασάζ, οι ατομικές προπονήσεις, πιλάτες, γιόγκα, δεν επιτρέπονται.

Τα ωράρια των επιχειρήσεων

Στον κατάλογο των αλλαγών προστίθενται και τα ωράρια λειτουργίας όσων επιχειρήσεων επανεκκινούν, καθώς:

Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10:00 π.μ. στην Περιφέρεια Αττικής (εκτός από να νησιά) και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού -Ευόσμου).

Αμετάβλητο μέχρι τις 9 Μαΐου παραμένει το ωράριο λειτουργίας για σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (πχ. Φούρνοι, κρεοπωλεία), το οποίο διαμορφώνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7 το πρωί ως 9 το βράδυ και τα Σάββατα από 7 το πρωί ως 8 το βράδυ.

Στον αντίποδα, με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής λόγω και των ειδικών κανόνων προστασίας προσωπικού και πελατών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και το Σάββατο από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Λειτουργία με αυστηρούς κανόνες

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, θα γίνει με κανόνες: Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης επί παραδείγματι, η απόσταση ορίζεται στα δύο μέτρα μεταξύ των ατόμων και θα πρέπει να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. και ως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Στα γραφεία, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.

Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά εφτά τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο

Σε χώρους λατρείας, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.

Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων η απόσταση ορίζεται στο ενάμισι μέτρο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός πελάτη ανά 15 τ.μ.

Σε λοιπούς ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η απόσταση ορίζεται ενάμισι μέτρο μεταξύ των ατόμων, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερα άτομα ανά 20 τ.μ.

Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Αυξάνονται τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς

Από σήμερα ενισχύονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, με σκοπό την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, ενώ θα υπάρξουν και «300 βοηθοί»,επιβατών.Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες, καθώς και την τήρηση των αποστάσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονική απόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, στο τραμ στα 8 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Επίσης, θα πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Τι ισχύει για τις Εκκλησίες

Τις πόρτες ανοίγουν σήμερα και οι εκκλησίες για ατομική προσευχή των πιστών, με απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι 10 άτομα. Από τις 17 Μαΐου οι λειτουργίες θα μπορούν να γίνονται με συμμετοχή των πιστών με συγκεκριμένους κανόνες, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Επιτρέπεται, υπό την ευθύνη του κατά νόμο θρησκευτικού λειτουργού, η προσέλευση φυσικών προσώπων, για ατομική προσευχή και βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας.

Ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα (50).

Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο ανώτατος συνολικός αριθμός, η ως άνω αναλογία αριθμού φυσικών προσώπων/τετραγωνικών μέτρων, η απόσταση μεταξύ τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, ιδίως όσον αφορά σε πρακτικές και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τις εκδηλώσεις του θρησκευτικού φρονήματος.