ΕΛΛΑΔΑ

Νόσος Καβασάκι: Προβληματισμός για τα δύο κρούσματα σε Ιπποκράτειο και Αττικόν

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2020, 15:46
Νόσος Καβασάκι: Προβληματισμός για τα δύο κρούσματα σε Ιπποκράτειο και Αττικόν
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Συναγερμός σήμανε στους Έλληνες επιστήμονες για την εμφάνιση της νόσου Καβασάκι και αν αυτή συσχετίζεται με τον κορωνοϊό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύο παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ελλάδας με τη νόσο Καβασάκι, γεγονός που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Ένα παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και ακόμα ένα στο Αττικόν, έχοντας διαγνωστεί με τη νόσο Καβασάκι. Το πρώτο ωστόσο πέρασε από τεστ για τον κορωνοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό, την ίδια στιγμή πάντως που οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς κάθε χρόνο υπάρχουν τέτοια περιστατικά στη χώρα.

Καθησυχαστικός ο καθηγητής του ΑΠΘ

Να καθησυχάσει τον κόσμο έσπευσε ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ σχετικά με το σύνδρομο Καβασάκι που προσβάλλει τα παιδιά. Με αφορμή το κρούσμα της νόσου που διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής ξεκαθάρισε στο Open ότι «Καβασάκι είχαμε προ κορωνοϊού. Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια νόσο» είπε ο κ. Ροηλίδης και πρόσθεσε: «Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επιπολασμό της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, κάποια δεν ήταν θετικά».

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε βέβαια ότι «δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Καβασάκι με τον κορωνοϊό. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο κορωνοϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά. Αν υπάρχει συσχετισμός δεν γνωρίζουμε ακόμη και θα το μάθουμε στο μέλλον». Σε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι».

Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά» τόνισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια ανευρύσματα στεφανιαία αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ' σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό». Τέλος για το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Δεν ξέρουμε αν σχετίζεται αιτιολογικά η νόσος Καβασάκι (σσ με τον κορωνοϊό). Σχετίζονται μόνο χρονολογικά».

Τι είναι η νόσος Καβασάκι

Πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφθηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών). 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη. Εντούτοις, έχουν διατυπωθεί θεωρίες σχετικά με τη συμμετοχή στην εμφάνισή της ιών ή μικροβίων.

Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η νόσος Kawasaki παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι σπάνια νόσος αλλά είναι μεταξύ των πλέον συχνών αγγειιτίδων της παιδικής ηλικίας. Είναι λίγο πιο συχνή στα αγόρια.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Η νόσος Kawasaki εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, η δε βαρύτητα της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή:

1) οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες): υπάρχει πυρετός και άλλα γενικά συμπτώματα

2) υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα)

3)φάση ανάρρωσης (πρώτο ως τρίτο μήνα)

Η νόσος ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.
Η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων.

Εντούτοις, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η οριστική διάγνωση τίθεται όταν υπάρχει ανεξήγητα υψηλός πυρετός που διαρκεί για 5 ή παραπάνω ημέρες και συνδυάζεται με 4 από τα 5 ακόλουθα  χαρακτηριστικά:

  • αμφοτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα
  • διογκωμένοι λεμφαδένες
  • δερματικό εξάνθημα
  • ερυθρότητα του στόματος και της γλώσσας
  • χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα άκρα, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα ίδια συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα που να είναι χαρακτηριστικά αυτής της νόσου, αλλά υπάρχουν ορισμένα που δείχνουν το βαθμό της φλεγμονής. Έτσι, παρατηρείται αυξημένη ΤΚΕ, λευκοκυττάρωση, αναιμία και σταδιακή αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων, τα οποία αυξάνονται τη δεύτερη εβδομάδα και φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις αίματος μέχρι τα αποτελέσματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Επίσης, πρέπει να γίνονται και καρδιολογικές εξετάσεις όπως το ΗΚΓ και το υπερηχωκαρδιογράφημα.  

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Συνήθως η νόσος διαδράμει χωρίς επιπλοκές. Η προσβολή της καρδιάς είναι η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου Kawasaki, εξαιτίας της πιθανότητας μακροχρόνιων επιπλοκών. Μπορεί να εντοπιστούν καρδιακά φυσήματα, αρρυθμίες και ανωμαλίες στην εξέταση με υπερήχους. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις στεφανιαίες επιπλοκές είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να αρχίσει αμέσως η προτεινόμενη θεραπεία.