ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δεκάδες πιστοί στη Σιάτιστα βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον σε λιτανεία εικόνας (βίντεο+εικόνες)

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 10 Μαΐου 2020, 11:33
Κορωνοϊός: Δεκάδες πιστοί στη Σιάτιστα βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον σε λιτανεία εικόνας (βίντεο+εικόνες)
Photo: Radiosiatista.gr
Facebook Twitter Whatsapp

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες, ανήμερα της θρησκευτικής εορτής του Αγίου Χριστόφορου, στη Σιάτιστα Κοζάνης. Οι πιστοί σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο συμμετείχαν στη λιτανεία της εικόνας.

Δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν χθες, ανήμερα της θρησκευτικής εορτής του Αγίου Χριστόφορου, στη Σιάτιστα Κοζάνης, για να συμμετάσχουν στη λιτανεία της εικόνας του, παρά τις υποδείξεις των αρχών λόγω κορωνοϊού.

Αν και αρχικά φαίνεται πως οι πιστοί κρατούσαν μεταξύ τους κάποιες αποστάσεις, στο ομώνυμο εξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου, όταν ξεκίνησε η λιτανεία τα... δύο μέτρα χάθηκαν και επικράτησε συνωστισμός.

Να σημειωθεί πως τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐου Κοζάνης, βρίσκονταν για αρκετό καιρό σε καραντίνα, λόγω κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ενώ η Σιάτιστα είχε θρηνήσει και νεκρούς.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος αποδέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης για άνοιγμα των εκκλησιών από τις 17 Μαΐου και τόνισε ότι η Θεία Κοινωνία είναι «αδι­α­πρα­γμά­τευτη».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού για το άνοιγμα των εκκλησιών από τις 17 Μαΐου, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στην ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για τη στάση του, αν και δηλώνει ότι θα περιμένει το άνοιγμα των εκκλησιών από τις 4 Μαΐου, κατά την πρώτη φάση άρσης των μέτρων.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί εκ νέου στις 12 Μαΐου για να αποφασιστούν και να δοθούν οδηγίες για τα μέτρα υγιεινής που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των εκκλησιών.

Η Ιερά Σύνοδος «ε­πε­ξερ­γά­ζε­ται ήδη προ­τά­σεις, οι ο­ποίες προ­έρ­χον­ται από τα συμ­πε­ρά­σματα της Ε­πι­στη­μο­νι­κής Εποτροπής, τις ο­ποίες α­φού συ­νέλ­θει και πάλι κατά τον μήνα Μάιο, θα κα­τα­θέ­σει προς την Πο­λι­τεία, προ­κει­μέ­νου να ι­σχύ­σουν από την Κυ­ρι­ακή 17η Μα­ΐου 2020, ο­πότε και οι πι­στοί θα ε­πα­νέλ­θουν υπό ό­ρους στην κοινή Λα­τρεία εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών», όπως σημειώνεται.

Καταλήγοντας, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι το θέμα με τη Θεία Κοι­νω­νία και τη Θεία Ευχαριστία είναι «α­δι­α­πρα­γμά­τευτο».

*Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι του Θόδωρου Πεσνικά από το radiosiatista