ΕΛΛΑΔΑ

Δημητρακόπουλος στο «Εκτός Γραμμής» για αποφυλακίσεις βιαστών ανηλίκων: Τα τρία μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία

Δημοσίευση 12 Μαΐου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 12 Μαΐου 2020, 12:13
Facebook Twitter Whatsapp

Ως ιδιαίτερες περιπτώσεις εγκληματιών πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία οι βιαστές ανηλίκων που οδηγούνται σε υπ' όρον απολύσεις, σύμφωνα με τον δικηγόρο Μ. Δημητρακόπουλο.

Στα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία ώστε να προστατεύσει τα παιδιά όταν αποφυλακίζονται βιαστές ανηλίκων, αναφέρθηκε ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Κληθείς να σχολιάσει τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε: «Διαχρονικά έκανα κριτική όχι στον καθηγητής Ποινικού Δικαίου, τον κ. Παρασκευόπουλο, που είναι από τους πιο άρτιους πανεπιστημιακούς δασκάλους, αλλά στον συγκεκριμένο νόμο, που πλέον δεν υπάρχει. Από 1η Ιουλίου υπάρχουν νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Ο νόμος δεν άφηνε περιθώριο στο δικαστικό συμβούλιο να κρίνει αν ένας συγκεκριμένος εγκληματίας είναι σε κατάσταση που πραγματικά έχει μετανιώσει, ώστε να τους επιτρέψουμε να επανέλθει στην κοινωνία».

«Όταν έχουμε εγκληματίες που είναι βιαστές, άνθρωποι που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά, είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων, που για να τους αφήσεις ελεύθερους θα πρέπει να λάβεις μέτρα όπως αυτά που παίρνουν σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες«, πρόσθεσε.

Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση ενός βιαστή ανηλίκων; «Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος εγκληματίας. Έχει μία ιδιαιτερότητα ψυχοπαθολογική. Αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν δεν μπορείς οριζόντια να λες ότι εξέτισε τα 3/5 της ποινής. (…) Δεν μπορείς αυτόν να τον αποφυλακίσεις εάν δεν έχεις πάρει κάποιες πρόνοιες. Πρώτον, θα πρέπει να έχει συστηματική ψυχολογική παρακολούθηση. Δεύτερον, όταν ο άλλος υφ’ όρον απολύεται, δεν είναι ελεύθερος κανονικά, εκτίει ποινή. Άρα μπορεί η πολιτεία να του απαγορεύσει να πηγαίνει κοντά σε σχολεία, να πηγαίνει σε χώρου όπου συναθροίζονται παιδιά, όπως πάρκα, και τρίτον, να είναι υποχρεωμένος όταν βγαίνει έξω να ενημερώνει την αστυνομία πού πηγαίνει», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr