ΕΛΛΑΔΑ

Βάζουν στο μικροσκόπιο ΜΚΟ σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα - Νέοι έλεγχοι

Δημοσίευση 13 Μαΐου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 13 Μαΐου 2020, 08:34
Βάζουν στο μικροσκόπιο ΜΚΟ σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα - Νέοι έλεγχοι
Facebook Twitter Whatsapp

Στόχος των ερευνών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εντοπισμός του ύψους των χρημάτων που λαμβάνει η κάθε ΜΚΟ, τα έσοδα, το κόστος μισθοδοσίας με βάση τα δηλωθέντα, αλλά και τα χρήματα που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι από τα ποσά που δίνονται στις ΜΚΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην Α' φάση ενός πλήρους σχεδίου ελέγχων όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, βρίσκονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε ΜΚΟ που βρίσκονται σε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά. Βάσικος, άξονας της έρευνας, σύμφωνα με ανώτατη πηγή που συμμετέχει σε αυτήν, αποτελεί ο εντοπισμός του ύψους των χρημάτων που λαμβάνει η κάθε ΜΚΟ, τα έσοδα, το κόστος μισθοδοσίας με βάση τα δηλωθέντα, αλλά και τα χρήματα που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι από τα ποσά που δίνονται στις ΜΚΟ. Πόσα χρήματα λόγου χάρη λαμβάνουν οι μετανάστες από τα προγράμματα και πόσα τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Σκοπός της έρευνας αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να βεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες πως τα χρήματα που δαπανόνται για τους σκοπούς των φορέων πιάνουν τόπο». Τέλος, τα ευρήματα από τις έρευνες στις τρεις πρώτες ΜΚΟ που ελέγχθηκαν βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας.

Τα έκαναν «φύλλο και φτερό»

Στοιχεία για τη διαχείριση και αξιοποίηση χρημάτων τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους συγκέντρωσαν οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σάρωσαν τα γραφεία τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και δύο δομών που λειτουργούν δύο εξ αυτών.

Είναι ενδεικτικό ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 40 «αδιάφθοροι» της ΕΑΔ αλλά και της οικονομικής αστυνομίας, ενω στο σχεδιασμό της συμμετείχαν και στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι πέντε ομάδες που έκαναν τους ταυτόχρονους ελέγχους στα γραφεία των ΜΚΟ και τις εγκαταστάσεις των Δομών κατέσχεσαν μεταξύ άλλων οικονομικά και λογιστικά αρχεία, τιμολόγια με τραπεζικά παραστατικά, επιταγές, βιβλία συμβάντων στις δομές, συμβάσεις προσωπικού και καταστάσεις δαπανών και μισθοδοτικές καταστάσεις.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «ο δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανησυχίες των φορολογουμένων για τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων σε ευαίσθητα πεδία δημόσιας πολιτικής, συνεκτιμώντας τα μηνύματα της κοινωνίας κατά τον σχεδιασμό της ελεγκτικής του δράση».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr