ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση: Δωρεάν διπλάσια τραπεζοκαθίσματα ή 50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη

Δημοσίευση 14 Μαΐου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαΐου 2020, 10:11
Εστίαση: Δωρεάν διπλάσια τραπεζοκαθίσματα ή 50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εστίαση σχολίασε υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης αλλά και τη διασφάλιση του δημόσιου χώρου, έχει σαν στόχο η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να καταθέσει τη νομοθετική της πρωτοβουλία το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Τα μαγαζιά εστίασης ετοιμάζονται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και η κυβέρνηση σχεδιάζει την άρση του lockdows ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό.  Στόχος είναι «να ενισχύσουμε τον κλάδο της εστίασης και από την άλλη να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χώρο», υποστήριξε στον Θέμα 104,6 ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Στην νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο μέχρι αύριο,  θα προβλέπεται ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να αναπτύξουν διπλάσιο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων από αυτόν που προέβλεπε η αρχική άδεια λειτουργίας τους (προ πανδημίας δηλαδή) εντελώς δωρεάν ή να τύχουν έκπτωσης 50% από τα δημοτικά τέλη που τους αντιστοιχούν, σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος να αναπτύξουν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα.

Στόχος είναι «να ενισχύσουμε τον κλάδο της εστίασης και από την άλλη να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χώρο», υποστήριξε ο κ. Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι «εμείς δίνουμε το εργαλείο χωρίς περαιτέρω χρέωση, για να επεκταθεί ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων αλλά με 1,5 μέτρο απόσταση από το πεζοδρόμιο», για να περνούν γυναίκες με καροτσάκια και άτομα με αναπηρία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Λιβάνιος το διέψευσε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας πως «ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας», καθώς «αυτό που προέχει είναι η σκληρή δουλειά».

Ταυτόχρονα, «πρέπει να συνεχίσουμε με τον τρόπο της υπευθυνότητας που είχαμε κατά την πρώτη φάση» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος, ενώ για την λειτουργία των οργανωμένων ακτών το Σαββατοκύριακο, ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να συμβάλουμε για να τηρηθούν τα μέτρα», διευκρινίζοντας ωστόσο πως «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε εγρήγορση ενόψει του Σαββατοκύριακου και του καύσωνα».

Στο πλαίσιο αυτό, «είμαστε κοντά και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους δήμους της χώρας, για να τους βοηθήσουμε και οικονομικά. Θα τους στηρίξομε, ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν τους πολίτες» προανήγγειλε ο κ. Λιβάνιος, καταλήγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση».