current views are: 5

15 Μαΐου 2020
Δημοσίευση04:16

Κορωνοϊός: Χαμηλή η ανοσία στην Ελλάδα – Πόσοι προσβλήθηκαν – Έρχονται τέσσερις μελέτες

Για τέσσερις μελέτες που θα γίνουν στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μίλησε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Δημοσίευση 04:16’

Για τέσσερις μελέτες που θα γίνουν στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μίλησε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, θα παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμη, παρατήρησε στην  ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό όσο ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης για να έχουμε τον έλεγχο του.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτίσει απέναντι στον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε «εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού».

Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα όπως είπε ο καθηγητής και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως:

  • «Πρώτον, προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Βέβαια, η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας στη χώρα, μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές. Λίγο παραπάνω κάποιες περιοχές, λίγο παρακάτω κάποιες άλλες.
  • Δεύτερον, οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. Σύντομα θα έχουμε μια πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες μας. Έναν πληθυσμό που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18 έως 65 έτη. Σας θυμίζω πως 70% των περιπτώσεων της νόσου από το νέο κορωνοϊό αφορά ακριβώς αυτές τις ηλικίες.
  • Τρίτον, επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Αυτή έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.
  • Τέταρτον, στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό. Η μελέτη είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με την στήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού».

O Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 10 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.770 εκ των οποίων το 55,3% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 610 σχετίζονται με ταξίδι και 1.409 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 24 με διάμεση ηλικία τα 71 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ενενήντα άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τι δείχνουν οι μελέτες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

«Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Οι μελέτες της Ισπανίας μιλούν ακριβώς, όπως αυτό που είπα πριν από λίγο για την Ελλάδα, για διαφορετική πορεία σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες. Η Μαδρίτη για παράδειγμα έχει 11%, τα Κανάρια Νησιά 2%. Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές, αλλά δυστυχώς ακόμη χαμηλά επίπεδα ανοσίας γύρω στο 5%. Και υπολογίστηκε ένας κίνδυνος θανάτου γύρω στο 1 με 1,2%, πολύ παραπάνω από τη γρίπη, και υψηλότερο από αυτόν που έως τώρα υπολογίζεται να είναι. Χαρακτηριστικό της ισπανικής μελέτης ήταν πως τα παιδιά 1-4 ετών, 2,2% μόνο ήταν θετικό, ενώ στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών μόλις 3%», είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που θα θέλαμε να δούμε την εξάπλωση της νόσου, με τις μελέτες αντισωμάτων όπου κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής. Για παράδειγμα οι υγειονομικοί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που είναι και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά. Θα το δούμε, όμως, αυτό».


σχετικα αρθρα