current views are: 11

15 Μαΐου 2020
Δημοσίευση14:07

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για δίκη Τοπαλούδη: Οι παρεμβάσεις υπονομεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων μετά τις επικρίσεις κατά της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Δημοσίευση 14:07’

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων μετά τις επικρίσεις κατά της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Ανακοίνωση, με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις για τα όσα ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη Τοπαλούδη, εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Για το θέμα πήρε θέση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Η θέση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ένωσης τονίζει: «Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει για πολλοστή φορά την ανησυχία της για παρεμβάσεις και δημόσια σχόλια που λαμβάνουν χώρα σε εν εξελίξει δίκες και τα οποία είναι απαξιωτικά για τους παράγοντες της δίκης, με τελική κατάληξη την υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ανακοίνωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και η παρουσία εκπροσώπου του ΔΣΑ κατά την ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης προκάλεσαν αντιδράσεις.

Η παρέμβαση Τσιάρα

«Η δικαιοσύνη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, λειτουργεί με όρους και κανόνες ανεξαρτησίας», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως δήθεν παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αυτό που ανήρτησε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», είπε ο κ. Τσιάρας. «Πρέπει να μιλάμε σοβαρά. Επί της ουσίας, είπε κάτι άλλο από αυτό που είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου; Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν θέματα που εγείρουν την κοινή γνώμη, ότι υπάρχουν υποθέσεις που συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον, τις περισσότερες φορές κρύβεται ένας τεράστιος πόνος, πίσω από αυτές τις υποθέσεις. Τις περισσότερες φορές είναι πολύκροτες υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Πέρα από το ενδιαφέρον για την έκβασή τους, υπάρχει και μια συναισθηματική φόρτιση που αφορά στην κοινή γνώμη. Βεβαίως όλοι πρέπει εκεί να βρούμε τη λεπτή κόκκινη γραμμή, όταν γνωρίζουμε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να κρατιώνται μακρυά από όποια συναισθηματική φόρτιση, προκειμένου να πάρουν τη σωστή απόφαση. Αυτή είναι η πραγματικότητρα. Όλα είναι κατανοητά. Όλα είναι ανθρώπινα και οι δικαστές είναι άνθρωποι. Και αυτό είναι κατανοητό. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να καταλάβουμε πως όταν μιλάει κανείς, κυρίως όταν εκφράζει μια δική του, μια προσωπική του άποψη, με ένα τρόπο που δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο από το να κρίνει το ύφος άσκησης καθήκοντος ενός δικαστικού λειτουργού, είναι πολύ μακριά από παρέμβαση στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας έσπευσε επίσης να υπογραμμίσει: «Αν θέλετε να θυμηθούμε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε, δύο-τρία χρόνια πίσω, όταν ο πρώην πρωθυπουργός, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσε για αρμούς εξουσίας, μιλούσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις που να καταρρίπτουν τον διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά μέσα. Αυτά είναι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνης. Όχι η έκφραση ενός ανθρώπου που ακόμη και αν είναι υφυπουργός, μιλάει για το ύφος με το οποίο λειτούργησε ένας δικαστικός λειτουργός».


σχετικα αρθρα