ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερο κύμα άρσης μέτρων: Πόσοι γύρισαν στα σχολεία - Τι έγινε στα εμπορικά κέντρα - Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2020, 07:51
Δεύτερο κύμα άρσης μέτρων: Πόσοι γύρισαν στα σχολεία - Τι έγινε στα εμπορικά κέντρα - Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι
Facebook Twitter Whatsapp

Τα σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους. Ο κόσμος πήγε για τα ψώνια του στα εμπορικά κέντρα. Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το δεύτερο κύμα άρσης των μέτρων περιορισμού από τον κορωνοϊό τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα με τους μαθητές των γυμνασίων και της Α’ και Β’ λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία. Παράλληλα άνοιξαν και τα εμπορικά κέντρα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, ενώ και οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν ανοιχτοί για τους επισκέπτες.

Πόσοι μαθητές εμφανίστηκαν στις τάξεις

Τα σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους, με τους μαθητές να κάθονται στα θρανία με απόσταση 1,5 μέτρου, με αντισηπτικά στις αίθουσες, προαιρετική χρήση μάσκας, ξεχωριστά διαλείμματα και δεκαπέντε άτομα τον μέγιστο αριθμό σε κάθε αίθουσα.

«Προχωρούμε βήμα-βήμα, προσεκτικά, πάντα στη βάση των οδηγιών των ειδικών», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το 7o Γυμνάσιο Αθηνών, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκεί επίσκεψή του. Η υπουργός εξήρε τη στάση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών και σημείωσε ότι «τα παιδιά μας επιστρέφουν στην κανονικότητά τους». «Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο», κατέληξε.

Ο αριθμός των μαθητών των γυμνασίων που προσήλθαν στο σχολείο φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον των μαθητών του λυκείου, καθώς πολλά παιδιά έχουν αδέρφια που φοιτούν στην γ’ λυκείου και δεν θέλουν να ρισκάρουν τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές. Στα γυμνάσια, η κοινωνικοποίηση αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τα παιδιά, καθώς θέλουν να δουν από κοντά τους συμμαθητές και τους φίλους τους. Ενδεικτικά, στο 4ο Γυμνάσιο της Αγ. Παρασκευής η προσέλευση των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη και άγγιξε το 85%, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής, Νίκος Γάλλος.

Στη Νέα Σμύρνη, η προσέλευση σε γυμνάσια και λύκεια έφτασε το 70%, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης, Γιώργο Κρικρή. Μάλιστα, ο εν λόγω δήμος δεν έμεινε μόνο στις οδηγίες των ειδικών και του υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων. «Με τα κυλικεία κλειστά, αποφασίσαμε και προσφέρουμε από το πρωί νερά σε καθηγητές και μαθητές, γιατί η ζέστη είναι πολλή. Δεν το προβλέπει κάποια εγκύκλιος και έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρικρής.

Υπενθυμίζεται, ότι η τρέχουσα σχολική χρονιά θα λήξει στις 12 Ιουνίου και οι μαθητές του γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου θα πρέπει να κρατήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά. Για τα γυμνάσια έως και τις 12 Ιουνίου θα συνεχιστούν τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Τέλος, άνοιξαν τα φροντιστήρια και για τα τμήματα της Α’, Β’ λυκείου και γυμνασίου και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά στα εμπορικά κέντρα

Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν την Δευτέρα το πρωί τα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα.  Σε γνωστό και μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι τα μέτρα προστασίας τηρούνται «ευλαβικά» με όλους τους καταναλωτές να εισέρχονταν με μάσκα, ενώ στη ρεσεψιόν είχε τοποθετηθεί πλεξιγκλάς , καθώς επίσης και αντισηπτικό, όπως και δίπλα από τους ανελκυστήρες. Σε κάθε κατάστημα εντός του κτιρίου οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές φορούσαν μάσκες, ενώ αρκετά μαγαζιά διέθεταν ειδικό σταντ στις εισόδους τους με αντισηπτικά, μάσκες και γάντια

«Σήμερα από τις 10 το πρωί το εμπορικό κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του ξανά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεχόμαστε τους επισκέπτες μας. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη χαρά και το εμπορικό μας κέντρο είναι ένας ασφαλής προορισμός για όλες τις οικογένειες και όχι μόνο και είναι και μια όαση δροσιάς, καθώς ο κλιματισμός μας λειτουργεί με την προσαγωγή 100% νωπού αέρα και όχι με επανακυκλοφορία», λέει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Center manager του The Mall Athens, Ευάγγελος Ζαρκαλής. 

Εκτός από τα μέτρα που έχουν οριστεί, το εμπορικό κέντρο έχει λάβει κι άλλα, πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, οι κοινόχρηστοι χώροι απολυμαίνονται συνεχώς από πιστοποιημένες εταιρείες, οι τουαλέτες απολυμαίνονται κάθε 15 λεπτά , ενώ υπάρχουν ειδικές συσκευές απολύμανσης χεριών σε όλο το εμπορικό κέντρο. «Ανά πάσα στιγμή τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου ανά επισκέπτη. Τα ασανσέρ χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε μόνο από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους και επίσης κάνουμε online καταμέτρηση του κόσμου που εισέρχεται στο εμπορικό κέντρο, κρατώντας τον κανόνα, ένας επισκέπτης ανά 20 τμ. Μπορούμε και το γνωρίζουμε αυτό ανά πάσα στιγμή», τονίζει ο κ. Ζαρκαλής. Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχει ενημέρωση για την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ από την Πέμπτη θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, όπως η λειτουργία θερμικών καμερών για ανίχνευση πυρετού.

Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα

Αρχαία Ολυμπία

Τους πρώτους επισκέπτες «υποδέχθηκε» τη Δευτέρα ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος επαναλειτούργησε έπειτα από περίπου δύο μήνες, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, «σήμερα το πρωί επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό περισσότεροι από 10 επισκέπτες, κυρίως ξένης υπηκοότητας, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί, την επαναλειτουργία του, ενώ παράλληλα είχαν φροντίσει να φορούν μάσκες προστασίας.»

Ο δήμαρχος συνάντησε τους επισκέπτες κατά την διάρκεια της παρουσίας του στον αρχαιολογικό χώρο, μαζί με την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων, Ερωφίλη Κόλλια, και όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «με την σημερινή μας παρουσία θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι και πάλι ανοικτός, έχοντας ταυτόχρονα λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.»

Επίσης, ο δήμαρχος τόνισε ότι «στο δήμο μας δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού και αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, ότι θα υπάρχουν επισκέπτες όλο το επόμενο χρονικό διάστημα.»

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι οι «φύλακες φορούν μάσκες προσώπου, έχουν τοποθετηθεί πλεξιγκλάς στο σημείο εισόδου και τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων.»

Ακόμη, ο δήμαρχος στέλνει το μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να επισκεφθούν τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας και πάλι ότι «τηρούνται τα πρωτόκολλα προστασίας και οι προφυλάξεις που απαιτούνται.»

Ανάκτορο Κνωσού

Άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό και το Ανάκτορο της Κνωσού. Τη Δευτέρα η είσοδος ήταν δωρεάν, και τις πρώτες ώρες λειτουργίας τα άτομα που επισκέφθηκαν το χώρο ανέρχονται σε είκοσι.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Χώρου της Κνωσού Νίκο Παπαδάκη, τα μέτρα που προβλέπονται έχουν ληφθεί και έχουν τοποθετηθεί κορδέλες προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις των επισκεπτών.

«Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και θα υποδέχεται τον κόσμο που θέλει να τον επισκεφθεί. Οι υπάλληλοι του Αρχαιολογικού χώρου στην έκδοση των εισιτηρίων φορούν μάσκες και γάντια ενώ έχει τοποθετηθεί και σχετικό τζάμι προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή με τους επισκέπτες. Ο χώρος πλέον θα είναι ανοιχτός και ελπίζουμε παρά την αρχική επιφυλακτικότητα, τις επόμενες ημέρες να τον δούμε και πάλι να γίνεται επίκεντρο ενδιαφέροντος του κόσμου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr