ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι ασθενείς – Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος εξηγεί στο «Εκτός Γραμμής»

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2020, 12:47
Γιατί έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι ασθενείς – Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος εξηγεί στο «Εκτός Γραμμής»
Facebook Twitter Whatsapp

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η δύναμη του ιού μειώνεται», δήλωσε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Τα δύο νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, δεν πρέπει να γίνουν αφορμή να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δηλώνει στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι δύο εβδομάδες μετά τη χαλάρωση των μέτρων, παραμένει χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων. Με λογικό τρόπο προχωρούμε σε νέα χαλάρωση μέτρων, για την απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς, πού οφείλεται ο χαμηλός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, ο πρύτανης είπε: «Οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία είναι το 10% των διαπιστωμένων κρουσμάτων και το 5% χρειάζεται διασωλήνωση. Όταν ελαττώνεται ο αριθμός των βεβαιωμένων συμπτωματικών κρουσμάτων, αναμενόμενο είναι να μειώνεται και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη».

Όπως είπε, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η δύναμη του ιού μειώνεται», χωρίς, ωστόσο, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

«Το ιικό φορτίο μειώνεται, είτε με τη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων είτε με τη ζέστη, και αυτό μειώνει τη σοβαρότητα της νόσησης», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Αναφορικά με το φάρμακου αντιμετώπισης του  κορωνοϊού, τόνισε: Δυστυχώς, η αντιμετώπιση των ιώσεων δεν είναι όπως των μικροβίων. Οι ιοί απαιτούν συνδυασμούς αντιικών φαρμάκων και η αποτελεσματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο και στα βακτήρια».

Στην ερώτηση, αν η αποδυνάμωση αυτού του ιικού φορτίου, μειώνει και τις πιθανότητες για δεύτερο κύμα επιδημίας, ο κ. Δημόπουλος απάντησε: «Ως κράτος, ως κοινωνία, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί και που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια».