ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων – Τσιόδρας: Σύνθετο δίλημμα, το όφελος όμως είναι μεγαλύτερο

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2020, 18:46
Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων – Τσιόδρας: Σύνθετο δίλημμα, το όφελος όμως είναι μεγαλύτερο
Facebook Twitter Whatsapp

Τι ανακοίνωσαν οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση. Οι οριστικές αποφάσεις, τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του ανοίγματος.

Καθώς η επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνεχίζει την καθοδική της πορεία – τη Δευτέρα δύο εβδομάδες μετά το πρώτο κύμα άρσης των μέτρων καταγράφηκαν μόλις δύο κρούσματα- η κυβέρνηση εξετάζει όλο και πιο σοβαρά το ενδεχόμενο ανοίγματος και των δημοτικών σχολείων. Για το θέμα τοποθετήθηκαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επεσήμανε πως οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και θα ανακοινωθούν τότε.

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε από την πλευρά του: «Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Επι του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του ανοίγματος των σχολείων.

Ως προς τα στοιχεία που συνηγορούν στο άνοιγμα των σχολείων, ο λοιμωξιολόγος τόνισε:

  • Υπάρχει ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση
  • Υπάρχει κόστος σε χαμένη γνώση
  • Σημαντικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών
  • Οικονομικοί λόγοι που αφορούν στους γονείς και την κοινωνία. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση

Πάντως, ο κ. Τσίοδρας επεσήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος της επιστροφής των παιδιών στις τάξεις». Παρατήρησε σε αυτό το πλαίσιο, πως στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς είναι δυσκολότερη η εφαρμογή των μέτρων.

Συνεχίζοντας, ο λοιμωξιολόγος πως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, στρέφοντας το βλέμμα στη χαμηλή πορεία διασποράς του κορνωνοϊού στη χώρα μας.

Η θέση της κυβέρνησης - Τα δύο σενάρια

Στο κυβερνητικό επιτελείο το οποίο είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους επιστήμονες που παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην μεταδοτικότητα του ιού μετά την άρση των μέτρων, φαίνεται πως περιμένουν να περάσει διάστημα 14 ημερών από την ημέρα που άνοιξαν και πάλι τα σχολεία για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις πανελλαδικές.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά η εισήγηση της επιτροπής είναι αρνητική για το άνοιγμα των σχολείων δεν πρέπει να αποκλειστεί και το δεύτερο σενάριο, δηλαδή το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα του χρόνου η σχολική χρονιά.

Έτσι είναι πιθανό μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει η σχετική εισήγηση και μετά να ληφθεί η πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση για το αν αξίζει να ληφθεί ένα τέτοιο ρίσκο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας τη Δευτέρα σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου και από σήμερα των Γυμνασίων και των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου. Η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί ανάλογα στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας πω τι θα γίνει. Το μόνο που κρατάμε είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. Αυτό περιμένουμε να το δούμε».

Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμα για την άρση των μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είχε ανακοινώσει την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου στα σχολεία, είχε αναφερθεί και στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των Δημοτικών. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός είχε πει: «Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr