ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι είπε ο Τσιόδρας για Τραμπ και χλωροκίνη – Στο 0,37 το Rt - «Έχουμε πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού»

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 20 Μαΐου 2020, 07:14
Κορωνοϊός: Τι είπε ο Τσιόδρας για Τραμπ και χλωροκίνη – Στο 0,37 το Rt - «Έχουμε πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την χλωροκίνη και για τον δείκτη RT και την ανοσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για το γεγονός ότι η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο του οποίου ακόμα αμφισβητείται η δράση του μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Παράλληλα σχολίασε και τον δείκτη Rt λέγοντας ότι βρίκσεται κοντά στο 0,4.

Τι είπε για τη χλωροκίνη

«Έχουμε κάνει εισηγήσεις και έχουμε σαν Επιτροπή εισηγηθεί θεραπευτικούς αλγόριθμους και για τους ασθενείς και ιδιαίτερα τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα μέσο κίνδυνο, δεν έχουν τη σοβαρή νόσο. Έχουν κάτι μεταξύ ήπιας και μέτριας βαρύτητας νόσου, όπως την ονομάζουμε, οι οποίοι σε συνεννόηση με τους θεράποντες γιατρούς τους, μπορούν να πάρουν τα φάρμακα αυτά με συνταγογράφηση, ακόμα και στην κοινότητα. Άρα αυτό έχει γίνει, έχει συζητηθεί από την Επιτροπή, έχει περάσει», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος είπε πως η χλωροκίνη φαίνεται να είναι ένα φάρμακο του οποίου ακόμα αμφισβητείται η δράση του. «Υπήρξε μια πολύ πρόσφατη μεγάλη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine της Βοστόνης, η οποία δεν έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βέβαια χορηγήθηκε σε πιο βαριά ασθενείς», τόνισε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Βλέπω μια τάση στην επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία, να δίνονται τα φάρμακα όσο δυνατόν νωρίτερα και σε ηπιότερης μορφής εκδήλωση της νόσου. Γιατί στην πρώτη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερη σημασία οι υψηλής βαρύτητας ασθενείς, σε αυτή την περίοδο έχουν σημασία άπαντες. Προσπαθούσαμε να σώσουμε τους υψηλής βαρύτητας, οι οποίοι μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπήρχε εδώ και ένα μήνα αυτή η δυνατότητα, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα εθελοντικά να δώσει κανείς χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, τα δύο «ξαδελφάκια», και σε υγειονομικούς και σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες είχαν εκτεθεί στον ιό και δόθηκε πάντα, όπως είπε, σε επίπεδο στενής παρακολούθησης με τον γιατρό.

«Τώρα, το εάν δουλεύει δεν το ξέρουμε ακόμα. Περιμένουμε προοπτικές μελέτες οι οποίες έχουν αρχίσει, στις οποίες οι μισοί παίρνουν, οι μισοί δεν παίρνουν και θα περιμένουμε με αγωνία αυτά τα αποτελέσματα. Και εκεί κατέληξε και η μεγάλη μελέτη στο New England: ότι θέλουμε για τη χλωροκίνη μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, στην οποία οι μισοί θα την παίρνουν και οι μισοί δεν θα την παίρνουν και θα εξετάζει και τα διαφορετικά στάδια βαρύτητας της νόσου. Δυστυχώς αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα», κατέληξε.

Για τον δείκτη RT

Ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι όντως είναι καλή η πορεία των δεικτών που παρακολουθούμε. «Δεν είναι μόνο ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής αυτό Rt, το effective R, όπως λέγεται στην επιστημονική γλώσσα, είναι αυτή τη στιγμή αρκετά κάτω από το 1, είναι εκεί γύρω κοντά στο 0,4, 0,37. Με μαθηματική ακρίβεια 98% ότι είναι κάτω από το 1. Άρα τα μαθηματικά μας πάνε καλά», ανέφερε.

Στην ερώτηση για το αν άλλες χώρες τήρησαν περισσότερο τα μέτρα της πειθαρχίας είπε: «το ότι τήρησαν κάποιες χώρες περισσότερο από εμάς σε ποσοστό τα μέτρα της πειθαρχίας, δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι κατά την διάρκεια του απαγορευτικού, οι Έλληνες πολίτες έδειξαν τεράστια συμμόρφωση. Θεωρώ ότι υπήρχε πολύ μεγάλη συμμόρφωση του κόσμου κατά την διάρκεια του απαγορευτικού».

«Δεν θεωρώ ότι αυξήθηκε η ανοσία ή αποκτήσαμε κάποια μορφή ανοσία της αγέλης, γιατί υπήρχε πάρα πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού, όπως τεκμηριώνεται και με τα δεδομένα που έχουμε και αυτή την περίοδο και την προηγούμενη περίοδο, όπως τεκμηριώνεται με τα δεδομένα, τα σκληρά δεδομένα των θανάτων και των νοσηλειών, όπως πιστεύω θα τεκμηριωθεί και με τις μελέτες αντισωμάτων οι οποίες τρέχουν. Για αυτές πιστεύω να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Αλλά θεωρώ ότι θα τεκμηριώσουν αυτή την πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού στην Πατρίδα μας. Δεν ξέρω αν ο Υπουργός θέλει να πει κάτι», είπε.