current views are: 10

21 Μαΐου 2020
Δημοσίευση03:56

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Πύλου – Αισθητός σε πολλές περιοχές – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 238 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πύλου. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Δημοσίευση 03:56’

Σεισμός 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 238 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πύλου. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Σεισμική δόνηση που χαρακτηρίζει «πολύ ισχυρή», μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψε στις 02:43 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 238 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πύλου, ή 441 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Κατά την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), την οποία μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμών και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μεθώνης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου στα Ιόνια νησιά και στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, έγινε αισθητός και σε άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Αλβανία, η Κροατία και το Κόσοβο

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παρουσιάστηκε καθησυχαστικός. Σημείωσε ότι «ο σεισμός δεν επηρεάζει άμεσα τον ελληνικό χώρο και δεν προέρχεται από το ελληνικό τόξο. Βρίσκεται ουσιαστικά στη κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα ο σεισμός αυτός ήταν «ευεργετικός» γιατί, όπως εξήγησε, «οι σεισμοί πρέπει να γίνονται και η Γη να παράγει συγκεκριμένη ενέργεια».

Όπως είπε, μάλιστα, στην ΕΡΤ «παράλληλα με το σεισμό επειδή ήταν μεγέθους άνω των 5,5 Ρίχτερ και ήταν υποθαλάσσιος εκδόθηκε αυτόματη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο τσουνάμι, η οποία ακυρώθηκε μετά από 2 ώρες καθώς δεν υπήρξε κάποια ανησυχητική παρατήρηση» Κατά την εκτιμήσή του, δε, «είναι πολύ πιθανό ο σεισμός να συνδέεται με τον σεισμό της 17ης Νοέμβριου του 2018 μεγέθους 6,1 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Κρήτης».

Σεισμός και στην Άρτα

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στη 1:51 σημειώθηκε σεισμός στην Άρτα. Η δόνηση είχε μέγεθος 3 Ρίχτερ και έγινε 19χλμ ΒΔ της Άρτας.

Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ, παραμένει στον κλοιό του Εγκέλαδου η Κρήτη, καθώς μέσα σε διάρκεια μικρότερων των δύο ωρών, εκδηλώθηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ.

Ο μετασεισμικός «χορός» γύρω από τη μεγαλόνησο συντηρείται ολόκληρο το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αλληλουχία της τετράδας των σεισμών ξεκίνησε στις 23:57, με τα 3,7 Ρίχτερ, και επίκεντρο 106 χιλιόμετρα νότια της Άρβης.

Στις 12:25 τη νύχτα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Στις 12:29 τη νύχτα, καταγράφηκε δόνηση 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου.

Μία ώρα και τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 158 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Αυτό που κάνει εντύπωση με τη συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία, είναι ότι οι τέσσερις σεισμοί έχουν τέσσερα διαφορετικά επίκεντρα, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.


σχετικα αρθρα