ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση: Η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα – Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2020, 12:59
Εστίαση: Η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα – Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες
Facebook Twitter Whatsapp

Την τροπολογία σχετικά με τα εστιατόρια και τα καφέ παρουσίασε ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, η οποία έχει ορίζοντα ισχύος μέχρι τις 31 Νοεμβρίου του 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε διπλάσια έκταση και χωρίς επιπλέον κόστος θα έχουν εστιατόρια και καφέ, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η τροπολογία έχει ορίζοντα ισχύος μέχρι τις 31/11/2020, μέχρι δηλαδή την έναρξη ουσιαστικά της εορταστικής περιόδου.

Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανάγκη ο δημόσιο χώρος για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, τότε η οικονομική επιτροπή του δήμου μπορεί να περικόψει κατά το μισό το σχετικό τέλος που καταβάλουν τα καταστήματα.

Παράλληλα, προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι από τους δήμους και κλιμακωτή αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, καθώς αρχικά θα επιβάλλεται πρόστιμο για υπερβάσεις και την δεύτερη φορά θα κλείνει για τρεις μήνες η επιχείρηση αλλά και το οίκημα, για να μην υπάρχει η δυνατότητα με αυτό που έχει παρατηρηθεί να αλλάζουν ΑΦΜ οι επιχειρήσεις και να συνεχίζουν την λειτουργία τους.

Στόχος της τροπολογίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός,  είναι και να στηριχθεί ο κλάδος, που λειτούργησε αυτούς τους μήνες ως ντελίβερι, αλλά και η προστασία του βιώσιμου χώρου και της μετακίνησης μέσα στην πόλη. Να μπορέσει να διασφαλιστεί η υγεία των πελατών αλλά και κίνητρο για την ανάπτυξη του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι με την τροπολογία αυτή, οι  δήμοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τον χώρο που θα διαθέτουν, καθώς το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει χωροθέτηση για κάθε  πλατεία της χώρας.

Εμείς, είπε,  αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε ένα πλαίσιο, για να μην γίνει αυτή η επέκταση με άναρχο τρόπο. Και θέτουμε δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα  με τις διελεύσεις πεζών, τους κοινόχρηστους χώρους, των διελεύσεων μετακίνησης ΑΜΕΑ και δεν παρέχουμε τις  δυνατότητες να γίνουν βαριές κατασκευές στον επιπλέον χώρο που θα διατεθεί για αυτούς τους μήνες στις επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως θα καταθέσουν μια δεύτερη νομοθετική βελτίωση για τα καταστήματα που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στις πρασιές και πως θα επεκταθούν σε κοινόχρηστους χώρους.