ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μόλις 3 τα νέα κρούσματα, 2853 στο σύνολο - Δύο θύματα σε 24 ώρες, 168 στο σύνολο

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2020, 18:38
Κορωνοϊός: Μόλις 3 τα νέα κρούσματα, 2853 στο σύνολο - Δύο θύματα σε 24 ώρες, 168 στο σύνολο
Facebook Twitter Whatsapp

Η πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Θετικά νέα κόμισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος ανακοίνωσε μόλις τρια νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 2853.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως 21 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Εξ αυτών, 8 είναι γυναίκες. Συνολικά 98 άτομα εξήλθαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος έχουμε ακόμη δύο καταγεγραμμένους θανάτους, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 168.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την ανησυχία του για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βασίζοντας την εκτίμησή του στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων. Ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία».

Αναφέρθηκε σε μελέτη σε ανθρώπους από 4 έως 60 ετών, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει πως τα παιδιά δε νοσούν σοβαρά από τον κορωνοϊό.

Δεύτερη φορά μόλυνση

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πείραμα που έγινε το οποίο απέδειξε ότι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει αντισώματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη φορά που νόσησαν. «Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει για το εμβόλιο» σχολίασε.

Πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου

Κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Να τηρούμε μέτρα απόστασεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος», τόνισε.