ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο - Τίποτα δεν έχει τελειώσει - Ένα εμβόλιο δεν είναι αρκετό

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2020, 08:00
Κορωνοϊός: Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο - Τίποτα δεν έχει τελειώσει - Ένα εμβόλιο δεν είναι αρκετό
Facebook Twitter Whatsapp

«Το εμβόλιο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», επανέλαβε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καμπανάκι συναγερμού κρούει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «Ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο». Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την ανησυχία του για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βασίζοντας την εκτίμησή του στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων. Ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία». Κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε ο κ. Τσιόδρας. «Να τηρούμε μέτρα απόστασεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος», τόνισε. Οι επιστήμονες τονίζουν την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας και ανθρώπους βέβαια που μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Στο γεγονός ότι το εμβόλιο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο ίδιος σχολίασε ότι γίνονται κάποιες ταχείες κινήσεις από κάποιες χώρες και κάποιες εταιρείες.

«Θέλω να πω ότι χρειάζεται προσοχή, χρειάζονται επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω για το εμβόλιο του τροποποιημένου φορέα με αδενοϊό, το οποίο θα εκφράζει έναν ιό ο οποίος είναι ασθενής και δεν μας κάνει βλάβη στον οργανισμό μας, αλλά θα βοηθάει στην παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού, ώστε ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα», είπε ο καθηγητής.

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο εμβόλιο που προωθείται από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συμφωνία με τις ΗΠΑ: «Έγινε μια χρηματοδότηση μεγάλη από την αμερικανική Κυβέρνηση και παρήγγειλαν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ποσότητες του εμβολίου, με προοπτική να τους το παραδώσουν μέχρι το τέλος του έτους, εάν αυτό είναι επιτυχές, πρώτον, και δεύτερον, εάν φτιαχτούν αυτές όλες οι ποσότητες εντός του κατάλληλου χρονικού διαστήματος. Νομίζω θέλει προσοχή, θέλει παρακολούθηση επιστημονικών δεδομένων, δεν θέλει βιασύνη. Θέλει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή προμήθεια», ανέφερε.

Μάλιστα ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο από μία εταιρεία. Και αυτή τη στιγμή με τις δέκα κλινικές μελέτες που εξετάζουν οχτώ διαφορετικά εμβόλια, η πιο πρώιμη είναι σε Φάση 2. «Δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ποιο από αυτά τα εμβόλια θα είναι ασφαλές, ποιο θα είναι αποτελεσματικό, πότε θα έχει παρασκευαστεί σε επαρκή ποσότητα για να δοθεί στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου», επεσήμανε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερα εμβόλια από περισσότερες από μια εταιρείες για να καλυφθεί η παγκόσμια ανάγκη. Σίγουρα θα υπάρξουν πληθυσμοί προτεραιότητας, όπως οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου. «Είναι πάρα πολλές παράμετροι. Πρέπει να τις λάβει υπόψη της η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να γίνει το εμβόλιο αυτό ένα κοινό αγαθό».

«Δεν θέλω να ζήσουμε την κακή αποδοχή του εμβολίου που έζησαν κάποιες χώρες με τον Η1Ν1 πριν δέκα χρόνια. Σε πολλές χώρες ήταν κάτω του 3% η αποδοχή από τον κόσμο. Εάν φτιαχτεί ένα εμβόλιο και είναι αποτελεσματικό, θέλω να πιστεύω ότι η παγκόσμια κοινότητα, με προεξάρχοντα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα φροντίσει να είναι ένα κοινό αγαθό, κοινωνικό αγαθό, χωρίς διαδικασίες διαπραγμάτευσης, αλλά διαδικασίες κοινής προμήθειας. Αυτό θέλω να πιστεύω. Δεν ξέρω εάν θα γίνει», επεσήμανε.

Τουρισμός και τεστ σε ταξιδιώτες

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο Σ.Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή. Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

Κλειδί οι εστίες υπέρ μετάδοσης

Όσον αφορά το δείκτη k που μελετά τις εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars είπε ο κος Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου , ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους». Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν.Κορέα που σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλάτηθουν 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Ο δείκτης k τόνισε ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού».

Ο κύριος Τσιόδρας μίλησε με έμφαση για τους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις