ΕΛΛΑΔΑ

Εργατολόγος Καρούζος στο «Εκτός Γραμμής»: Τα «γκρίζα» σημεία στα εργασιακά και ο... γρίφος των απολύσεων

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2020, 13:43
Εργατολόγος Καρούζος στο «Εκτός Γραμμής»: Τα «γκρίζα» σημεία στα εργασιακά και ο... γρίφος των απολύσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά σχολιάζει ο εργατολόγος, επισημαίνοντας τα «γκρίζα» σημεία τους. 

Τα «γκρίζα» σημεία των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα εργασιακά επισήμανε ο εργατολόγος Ιωάννης Καρούζος, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Θα  πρέπει να αποσαφηνιστεί από το υπουργείο (Εργασίας) ένα πράγμα: είναι εφικτές οι απολύσεις στη χώρα μας ή δεν είναι μέχρι να λήξουν τα μέτρα του κορωνοϊού; Ακούστε ‘τρύπες’: πρώτον, μια επιχείρηση π[ου επαναλειτουργεί από λουκέτο, αν δεν χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέτρο, μπορεί να απολύει. Δεύτερον, μια επιχείρηση που έχει εντάξει το προσωπικό και τον μηχανισμό της στη διευκόλυνση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τον Οκτώβριο, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις λένε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις. Το ερώτημα είναι, μπορούν να γίνουν αντικαταστήσεις; Τρίτον, στις περιπτώσεις νέων προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από Ιούνιο και μετά, όταν είπε ο Βρούτσης ότι για να επιδοτηθούν αυτές οι επιχειρήσεις από το SURE, δεν θα πρέπει να κάνουν απολύσεις. Σε αυτές θα εντάσσονται και οι λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πριν από τον Σεπτέμβριο, αν τους παίρνουν για δίμηνα ή τρίμηνα;», υπογράμμισε ο κ. Καρούζος.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις και την ενίσχυση του μισθολογικού τους κόστους, με τη δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας, ο κ. Καρούζος διευκρινίζει: «Οποιος αποφασίζει από τον Ιούνιο να εντάξει το προσωπικό τους σε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενης εκ περιτροπής απασχόλησης επιβαρύνεται ο ίδιος ο εργοδότης τις ασφαλιστικές εισφορές».