ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός: Η «απαγορευμένη» λίστα των αεροδρομίων της ΕΕ - Οι 34 «επικίνδυνες» χώρες – Το ελληνικό σχέδιο αποτροπής (Πίνακες)

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2020, 21:34
Τουρισμός: Η «απαγορευμένη» λίστα των αεροδρομίων της ΕΕ - Οι 34 «επικίνδυνες» χώρες – Το ελληνικό σχέδιο αποτροπής (Πίνακες)
Facebook Twitter Whatsapp

Στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση του τουρισμού βρίσκεται η Ευρώπη, ύστερα από τη σταδιακή άρση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προετοιμασίες για το άνοιγμα των συνόρων γίνονται από της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα,  από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τον τουρισμό, στα υγειονομικά πρωτόκολλα της χώρας δεν προβλέπονται τεστ για τους επισκέπτες, ωστόσο η είσοδος δεν θα είναι ανεξέλεγκτη, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας προς υλοποίηση στο τραπέζι, μερικά από αυτά ουσιαστικά συνιστούν χαρτογράφηση των πτήσεων.  

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα εξαιρεθούν ταξιδιώτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού. Ο κατάλογος των χωρών που δεν θα μπορούν να αποστείλουν τουρίστες θα ανακοινωθεί σύντομα και θα χωρίζεται σε «πράσινες», «κόκκινες» και «κίτρινες» χώρες.

Η «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), ένα επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η λίστα, θα ανανεώνεται συχνά και θα αποτελεί οδηγό για τις πτήσεις και τον τουρισμό, ενώ δημιουργήθηκε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του ΠΟΥ, του ECDC και άλλων ινστιτούτων υγείας.

Η λίστα περιλαμβάνει τις εξής χώρες:

Βέλγιο

Γαλλία

Γερμανία

Ιταλία

Ολλανδία

Πολωνία

Πορτογαλία

Ισπανία

Σουηδία

Ηνωμένο Βασίλειο

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις πόλεις/αεροδρόμια που ο EASA θεωρεί ως επικίνδυνες αφετηρίες:

Οι επικίνδυνες χώρες εκτός ΕΕ

Στον έκθεση του EASA υπάρχει και λίστα για τις χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες και δεν βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές είναι οι εξής:

Βραζιλία

Δομινικανή Δημοκρατία,

ΗΠΑ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ιαπωνία

Ινδία

Ινδονησία

Ιράν

Ισημερινός

Καναδάς

Κατάρ

Κολομβία

Κουβέιτ

Λευκορωσία

Μεξικό

Μπαγκλαντές

Ουκρανία

Πακιστάν

Περού

Ρωσία

Σαουδική Αραβία

Σινγκαπούρη

Τουρκία

Χιλή

Δείτε αναλυτικά τα αεροδρόμια/πόλεις τρίτων χωρών με κίνδυνο υψηλής μετάδοσης:

Αυτές είναι οι «πράσινες» χώρες

Στις «πράσινες» χώρες θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε ένα σύνολο 150 περίπου επιβατών, στις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30.

Σε «κόκκινη» χώρα ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης. Για να γίνει αυτό (μιλάμε για πάνω από 15 αεροδρόμια στη χώρα μας) δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης που θα είναι στα αεροδρόμια με «δεξαμενή»  500 γιατρούς «κομάντο».

Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμάκιων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠΠ. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτησα των κρουσμάτων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Χώρες δηλαδή που καταγράφουν χαμηλή διασπορά του ιού, ενώ και τα θύματα είναι μειωμένα.