current views are: 8

25 Μαΐου 2020
Δημοσίευση04:04

Άρση μέτρων: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με την διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα

Θετικό είναι το πρόσημο, σε πρώτη φάση, από την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, ύστερα από την περίοδο του lockdown.

Δημοσίευση 04:04’

Θετικό είναι το πρόσημο, σε πρώτη φάση, από την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, ύστερα από την περίοδο του lockdown.

Η χώρα «χαλάρωσε» τα μέτρα απαγόρευσης στις 4 Μαΐου, ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του και πολλές φορές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε σημεία των πόλεων, ωστόσο αυτό δεν επιδείνωσε τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Τα θετικά κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό έχουν παραμείνει σταθεροί ως μέσοι όροι και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειωμένες. Την ίδια στιγμή, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ, ο οποίος αν συνδυαστεί με τη σταθερότητα των κρουσμάτων, καταδεικνύει μια έντονη διαγνωστική δραστηριότητα πέριξ των επαφών ενός θετικού κρούσματος που ισοδυναμεί με αυξημένη δεινότητα στην ιχνηλάτηση.

Η συνολική επιδημιολογική εικόνα συνοψίζεται και στον δείκτη Rt (ο πραγματικός δείκτης αναπαραγωγής του ιού- δηλαδή ο μέσος όρος των ανθρώπων που μολύνονται από ένα κρούσμα). Η μέση τιμή του Rt δείχνει να διαμορφώνεται σταθερά κάτω από το 1.

Κρούσματα

Διαπιστώνεται ότι ο 7-ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός περί τα 17,15/ ημέρα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οι αριθμητικές εξάρσεις που παρουσιάστηκαν σε κάποιες ημέρες οφείλονται σε γνωστές συρροές κρουσμάτων και εντοπίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και δομές, π.χ. καταυλισμός στη Νέα Σμύρνη, Λάρισας και δομή μεταναστών στο Κρανίδι. Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται συστηματικά πολύ χαμηλά μονοψήφια νούμερα, με πολύ υψηλό αριθμό διενεργούμενων τεστ, γεγονός συλλήβδην ενθαρρυντικό για την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Η ημερήσια πορεία αποτυπώνεται στον κάτωθι γράφημα από την έναρξη του πρώτου κρούσματος και από κοινού με κάποιες κρίσιμες ημερομηνίες, π.χ. κλείσιμο σχολίων, και τον 7-ήμερο κινητό μέσο όρο.

Συνολικά πλέον το πλήθος των κρουσμάτων στη χώρα έως τις 19.05 κυμαίνεται στα 2840 και o ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει πλέον φτάσει τις 48 μέρες. Αυτή η σταθεροποίηση προκύπτει και από την παρακολούθηση του εβδομαδιαίου Rt ως βασικού δείκτη εξέλιξης της επιδημίας και τα συνακόλουθα διαστήματα εμπιστοσύνης. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt (ο πραγματικός δείκτης αναπαραγωγής του ιού- δηλαδή ο μέσος όρος των ανθρώπων που μολύνονται από ένα κρούσμα) κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ίο σε πάνω από μια επαφή.

Συνεπώς, μέχρι στιγμής, και παρά συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε κάποια clusters, η πορεία της επιδημίας δε φαίνεται να επηρεάστηκε από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Αυτό ενδεχόμενα να οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι κάποιες βασικές πηγές επαφών παρέμειναν περιορισμένες, π.χ. εργασιακοί χώροι λόγω τήλε-εργασίας, και αφετέρου στην ποιοτική διάσταση αυτών των επαφών και την αυξημένη ενημέρωση των πολιτών, π.χ. τήρηση μέτρων υγιεινής, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή σε έκθεση από ευπαθείς ομάδες κ.λ.π.. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

 


σχετικα αρθρα