ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό στα μικρά νησιά

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2020, 14:11
Αρχίζουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό στα μικρά νησιά
Facebook Twitter Whatsapp

Την έναρξη δειγματοληπτικών ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό στα μικρά νησιά της χώρας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε κατοίκους μικρών νησιών της χώρας αρχίζει από σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Σύμπλευση" ξεκινούν δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε μικρά νησιά».

«Οι εξετάσεις θα γίνονται με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης η οποία θα διαθέτει τα φουσκωτά και τα πληρώματα της για τη μεταφορά των κλιμακίων και των δειγμάτων», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ξανάρχισαν τα δρομολόγια των πλοίων προς όλα τα νησιά της χώρας. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου.

Έτσι, στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Τα ερωτηματολόγια που οι επιβάτες μπορούν να τα προμηθεύονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, αλλά και από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα παραδίδονται κατά την επιβίβαση τους στα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επιβάτες είτε με βάση το ερωτηματολόγιο είτε με παρουσίαση συμπτωμάτων είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού. Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα, θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας. Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.