ΕΛΛΑΔΑ

Το Προστασίας του Πολίτη απαντά στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημάκη: «Δεν του έκοψε κανείς τις σπουδές, άλλος είναι ο λόγος»

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2020, 09:27
Το Προστασίας του Πολίτη απαντά στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημάκη: «Δεν του έκοψε κανείς τις σπουδές, άλλος είναι ο λόγος»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλουν ότι διεκόπη η εκπαίδευση του κρατούμενου φοιτητή έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απεργία πείνας και δίψας ξεκίνησε ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, δηλώνοντας ότι του έκοψαν την εκπαίδευση, με τους ευρωβουλευτές στου ΣΥΡΙΖΑ να στέκονται στο πλευρό του.

Ωστόσο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε άλλη διάσταση στο θέμα, καθώς με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ψευδείς καταγγελίες, τις οποίες οι ίδιοι υιοθετούν, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο κρατούμενος θέλει να μεταφερθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας πλήρως τα αιτήματα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, καταγγέλλουν ψευδόμενοι ότι «στερείται από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Τα γεγονότα όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, έχουν ως εξής: Ο  Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης. Η αρμόδια υπηρεσία τον έχει ενημερώσει εδώ και καιρό για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. 

Είναι ψέμα λοιπόν ότι η πρόσβασή του στις σπουδές του διεκόπη.  Όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο χώρο κράτησής του και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του. Συγκεκριμένα έχει στη διάθεσή του, ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με την μεταγωγή του από τις φυλακές Γρεβενών στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, την 25η Μαΐου 2020 και ενώ είχε μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», αρνήθηκε να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Το αίτημα λοιπόν δεν είναι η συνέχιση των σπουδών, που είναι εξασφαλισμένη, όπως και σε κάθε άλλο κρατούμενο, αλλά η επιστροφή στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.  Αν αυτό το αίτημα υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ας το πούν καθαρά κι ας εξηγήσουν τους λόγους. Ο Bασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 40  χρόνια για ληστείες με τη χρήση Kalashnikov, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών και ναρκωτικών ενώ υπήρξε και βασικός υποκινητής εξέγερσης των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Παράλληλα, στο παρελθόν είχε αποδράσει από τις φυλακές, με τις Αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο.

Η Πολιτεία λειτουργεί σεβόμενη απολύτως το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων. Δεν λειτουργεί εκδικητικά και του παρέχει κάθε διευκόλυνση να σπουδάσει. Αν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την υλοποίηση κάθε αιτήματός του ας το πουν ευθέως. Μην χρησιμοποιούν όμως ως πρόσχημα το αίτημα της συνέχισης των σπουδών, που είναι απολύτως εξασφαλισμένο.

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr