ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τους κινδύνους της χλωροκίνης – Προειδοποίηση Τσιόδρα και οδηγίες από ΕΟΦ

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2020, 23:44
Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τους κινδύνους της χλωροκίνης – Προειδοποίηση Τσιόδρα και οδηγίες από ΕΟΦ
Facebook Twitter Whatsapp

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την έρευνα που έδειχνε αυξημένες πιθανότητες θανάτου για ασθενείς με κορωνοϊό που λαμβάνουν χλωροκίνη. Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας. Νέες οδηγίες από τον ΕΟΦ και προειδοποιήσεις και από τη Γαλλία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συναγερμό σήμανε στους επιστήμονες παγκοσμίως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet και προειδοποιούσε για αυξημένο κίνδυνο σε ασθενείς με κορωνοϊό, που λαμβάνουν το φάρμακο χλωροκίνη. Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ανακοίνωσε την αναστολή χρήσης της υδροξυχλωροκίνης, ο ΕΟΦ εξέδωσε ενημέρωση για την εκτός ένδειξης χρήση της συγκεκριμένης ουσίας και τους σχετικούς κινδύνους, ενώ για το ζήτημα τοποθετήθηκε και στην τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τι είπε ο Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας, κλήθηκε να δώσει πολλαπλές απαντήσεις για τη χλωροκίνη. Ερωτηθείς, εάν ο ίδιος έλαβε θεραπεία, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν πήρα τη θεραπεία αυτή σαν προφύλαξη. Είχα επανειλημμένα εκθέσεις σε ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά πάντοτε με αυστηρά μέτρα προστασίας και θεώρησα σκοπιμότερο να λάβω θεραπεία, εφόσον εμφάνιζα συμπτώματα της νόσου. 

Όπως είπε ο καθηγητής, «η όλη θεραπεία του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας, η οποία έχει πολλαπλές μικρές λεπτομέρειες και πτυχές: Υπάρχει η μελέτη του Lancet που αναλύει δεδομένα παρατήρησης. Πρόκειται για μια κλινική μελέτη που έχει γίνει σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς». 

«Σύμφωνα με τη μέλετη αυτή, φαίνεται πως, οι βλάβες που προκαλούν η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, υπερβαίνουν το όφελος. Η χλωροκίνη έχει μέσο χρόνο ημίσειας ζωής (σ.σ. παραμένει περισσότερο χρόνο στον οργανισμό) πέντε ημέρες, ενώ η υδροξυχλωροκίνη 30 έως 60 ημέρες.  Αυτή η μετα-ανάλυση, που αναλύει μεγάλο εύρος πληροφορίας από πολλές περιοχές στον κόσμο, σε κάποιες περιοχές άλλες δόσεις, σε κάποιες περιοχές άλλα θεραπευτικά σχήματα και βλέπει αυτό το "σήμα κινδύνου"», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ. 

Και πρόσθεσε: «Ο ΠΟΥ, λοιπόν, αποφασίζει να βάλει κατά κάποιο τρόπο μια παύση. Δεν σταματάει τη χορήγηση της χλωροκίνης, αλλά ζητάει να γίνει μια επαναξιολόγηση των δεδομένων από το συγκεκριμένο κλάδο κλινικής μελέτης, για να δει τι συμβαίνει». 

Οι ενέργειες των ελληνικών υγειονομικών Αρχών για τη χλωροκίνη

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας έχει υιοθετήσει αυτό το σχήμα στο θεραπευτικό της αλγόριθμο και αμέσως με το που δημοσιεύεται η μελέτη του Lancet, το ίδιο απόγευμα εγώ στέλνω email και ταυτόχρονα τρία άλλα μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων στέλνουν email ο ένας στον άλλο, για να συνεδριάσουμε προκειμένου να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα και δούμε έαν αυτά επαρκούν, ώστε να αλλάξουμε το θεραπευτικό μας αλγόριθμο. Έχουμε πάρα πολύ λίγους ασθενείς πλέον στα νοσοκομεία, ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία με χλωροκίνη».

Ως προς το εάν βοηθά ή όχι η χρήση της χλωροκίνης στα κλινικά δεδομένα, ο καθηγητής Τσιόδρας είπε: «Έχουμε το Μητρώο Ασθενών που έχει ολοκληρωθεί και γρήγορα θα αξιολογηθεί. Επίσης έχουμε το Σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, στο οποίο έχουν δηλωθεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν αυτό τον καιρό. Μόνον τρεις από αυτές αφορούσαν τη χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη και καμία από αυτές δεν είχε καρδιολογικές επιπλοκές και άλλες δύο αφορούσαν άλλα φάρμακα. Ήδη το Σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ χρησιμοποιείται στον έλεγχο του άλλο φαρμάκου, της ρεμδεσιβίρης, η χρήση του οποίου προκρίνεται έναντι του κορωνοϊού».

Προειδοποίηση από ΕΟΦ

Σύμφωνα με την προειδοποίηση του ΕΟΦ, η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει Άδεια Κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της COVID-19 πουθενά στον κόσμο. 

Για τον λόγο αυτό, κάθε συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης για αυτόν τον ιατρικό σκοπό είναι εκτός ένδειξης και πραγματοποιείται στα πλαίσια της έλλειψης ειδικής θεραπείας

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έναντι του COVID-19 δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί και ευρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς κλινικές μελέτες για να αποσαφηνίσουν τη θέση της στη θεραπεία της νόσου.

Οι επαγγελματίες υγείας που έως τώρα συνταγογραφούν την εν λόγω ουσία οφείλουν να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Οι Ανεπιθύμητες Ενέργειες που συνδέονται με τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης συμπεριλαμβάνουν σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, σοβαρή υπογλυκαιμία - κυρίως σε ασθενείς με διαβήτη, βλάβες αμφιβληστροειδούς, αιμόλυση - σε άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD, νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα. 

Η εκτός ένδειξης χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19 και υποκείμενα καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, δύναται να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση.

Τέλος, ο ΕΟΦ επισημαίνει πως η κατανόηση του νέου ιού παραμένει ελλιπής, ενώ δίνει αναλυτικές οδηγίες για την αναφορά από τους επαγγελματίες υγείας των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αντιδράσεις και στη Γαλλία

Αλλά και στη Γαλλία, δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία δήλωσαν πως τάσσονται εναντίον της χρήσης της υδροχλωροκίνης κατά της Covid-19. Οι συγγραφείς της αναδεικνύουν επίσης τους κινδύνους που διατρέχουν οι φορείς του νέου κορονοϊού στους οποίους χορηγείται το φάρμακο αυτό.

Σε μια γνώμη που του ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (HCSP) συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροχλωροκίνη στη θεραπεία της Covid-19» εκτός κλινικών δοκιμών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Φαρμάκου (ANSM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αναστολής «για προληπτικούς λόγους» των κλινικών δοκιμών που αποτιμούν την αποτελεσματικότητα της υδροχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19.

Στη Γαλλία, εκτός κλινικών δοκιμών, η χρήση της υδροχλωροκίνης κατά της Covid-19 δεν επιτρέπεται στο νοσοκομείο παρά μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις με συλλογική απόφαση των γιατρών.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr