ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου – Δείτε τα ονόματα

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαΐου 2020, 16:44
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου – Δείτε τα ονόματα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Η λίστα με τους υποψήφιους προέδρους του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η διαδικασία επιλογής για νέο Πρόεδρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Αρειο Πάγο ξεκίνησε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νόμος που περιλαμβάνει στάδιο προεπιλογής των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τη λίστα με τα ονόματα των ανώτατων δικαστικών που έχουν σειρά στην επετηρίδα για επιλογή, τόσο για τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ, όσο και εκείνη στον Άρειο Πάγο, καθώς στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος και του Αρείου Πάγου. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, το στάδιο της προεπιλογής αφορά την παρουσίαση των υποψηφίων στο υπουργικό συμβούλιο, στη συνέχεια υπάρχει ακρόαση τους από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και τέλος το υπουργικό συμβούλιο επιλέγει ποιοί θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.

Οι λίστες

Έτσι, σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας παρουσίασε τη λίστα για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαρτίζεται από έξι συνολικά αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου που είναι οι Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος.

Αντίστοιχα για την Προεδρία του Αρείου Πάγου είναι οι σημερινοί αντιπρόεδροι του Δικαστηρίου, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.

Όσο για τις πέντε κενές θέσεις στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου οι αρεοπαγίτες που έχουν σειρά αν τελικώς σε αυτούς καταλήξει η κυβέρνηση είναι οι Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης,  Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις