ΕΛΛΑΔΑ

Εργατολόγος Καρούζος για «ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ» στο «Εκτός Γραμμής»: «Θα υπάρξει πρόβλημα στον υπολογισμό του δώρου και του επιδόματος αδείας»

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2020, 13:13
Εργατολόγος Καρούζος για «ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ» στο «Εκτός Γραμμής»: «Θα υπάρξει πρόβλημα στον υπολογισμό του δώρου και του επιδόματος αδείας»
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόβλημα στον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας προβλέπει ότι θα προκύψει με το πρόγραμμα συνεργασία ο Ιωάννης Καρούζος.

Ο εργατολόγος, μιλώντας στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα, δήλωσε ότι πολύ δύσκολα θα τρέξει το πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» και ανέλυσε τι αναμένεται να γίνει στον τουριστικό τομέα.

«Πολύ δύσκολα μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα “ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ”. Έγινε πάλι μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία εμφανίζει τις εξής δυσκολίες: Θα υπάρχει επιχείρηση που θα μπει στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ και θα πληρώνει όλες τις εισφορές για ένα μήνα απασχόληση ενώ ο εργαζόμενος θα δουλεύει για 15 μέρες. Δεύτερον θα υπάρχουν προβλήματα στον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, γιατί θα είναι μειωμένος ο χρόνος απασχόλησης. Ευνόητα μπορεί να περικόβεται, αλλά υπάρχει απώλεια για τον εργαζόμενο. Τρίτον, υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης που ισχύει από το 201 στη χώρα μας. Εδώ μιλάμε για ένα εργαλείο που πρέπει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους, γιατί όταν κρατάς το παλιό σύστημα της εκ περιτροπής όλοι θα πάνε στο παλιό. Το παλιό δεν είναι κακό, αλλά εφαρμόστηκε κακά. Εφαρμόστηκε κατά τρόπο που οι εργαζόμενοι δούλευαν 1-2 φορές τη βδομάδα. Θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με ένα κόστος ασφαλιστικών εισφορών για εργασία που δεν θα προσφέρει ο εργαζόμενος», τόνισε και συνέχισε αναφορικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις:

«Ουσιαστικά στα επισιτιστικά καταστήματα δίνεται η δυνατότητα για 30 μέρες να παρατείνουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων ή να βάλουν κάποιους καινούργιους στο σύστημα αυτό, μέχρι 30 Ιουνίου το αργότερο και θα πάρουν τα 534 ευρώ. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών, το σύστημα των αναστολών μπορεί να συνεχιστεί για δύο παραπάνω μήνες».

«Για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ υπάρχει και κάτι άλλο. Πώς θα παίρνει τα χρήματα ο εργαζόμενος; Δια μέσου των εργοδοτών; Θα επιβαρύνεται πάλι η επιχείρηση να τα δίνει και κάποτε να τα πάρει από το κράτος, όπως καλά καλά δεν πήρε το δώρο Πάσχα; Θα τα δίνουν σε πλατφόρμες και θα καθυστερεί πάλι όπως τα 800 ευρώ; Ενώ υιοθετήθηκε ένα μοντέλο που ισχύει στις χώρες της Ευρώπης από το 1950, στην Ελλάδα έκαναν πάλι τη ιδιαιτερότητα του μοντέλου, επειδή έτσι τους βόλεψε, να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές ο εργοδότης. Το σύστημα είναι σύνθετο και δύσκολο», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Και μόνο ότι προβλέφθηκε οι επιχειρήσεις των ξενοδοχείων να βάζουν σε αναστολή το σύνολο των εργαζομένων, που ήταν να επαναπροσλάβουν, τι σημαίνει πρακτικά; Θα πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις για να τους επαναπροσλάβουν και την ίδια μέρα να τους βάλουν σε αναστολή; Εφόσον προβλέπεται στη διάταξη του νόμου, τα ξενοδοχεία ανάλογα με την πληρότητα να απασχολούν τελικώς και τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος που τους επέβαλαν, πληρότητα πάνω από το 55% δεν μπορεί να υπάρχει. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει και απασχόληση εν συνόλω των  εργαζομένων».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr