ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Προσχεδιασμένη από γνωστό πρόσωπο η επίθεση με βιτριόλι – Οι έρευνες και τα αναπάντητα κενά

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουνίου 2020, 21:48
Ραγδαίες εξελίξεις: Προσχεδιασμένη από γνωστό πρόσωπο η επίθεση με βιτριόλι – Οι έρευνες και τα αναπάντητα κενά
Facebook Twitter Whatsapp

Η άγνωστη «Χ» για τις αρχές, στην συγκεκριμένη υπόθεση, εκτιμάται πως είναι γνωστή στο θύμα παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής στην κατάθεσή της, η ίδια δεν το έχει αναφέρει. Οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει σε γυναίκες που γνώριζαν την Ιωάννα. Στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών ερευνών έχουν μπει οι φιλικές και διαπροσωπικές επαφές της 34χρονης.

Στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον αναζητούν την δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα οι άνδρες της ασφάλειας που έχουν ένα κύκλο υπόπτων αποτελούμενο από 3-5 άτομα και αναζητούν το κίνητρο, ώστε να προχωρήσουν στην σύλληψή του. Η άγνωστη «Χ» για τις αρχές,  στην συγκεκριμένη υπόθεση, εκτιμάται πως είναι γνωστή στο θύμα παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής στην κατάθεσή της, η ίδια δεν το έχει αναφέρει. Παράλληλα, αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες, εκτιμούν πως μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επικοινωνιών, θα εντοπίσουν πιθανά απειλητικά μηνύματα που είχε λάβει η 34χρονη.

Οι καταθέσεις

Οι αστυνομικοί που συλλέγουν καταθέσεις και μαρτυρίες έχουν εστιάσει σε γυναίκες που γνώριζαν την Ιωάννα και αναζητούν το κίνητρο που «όπλισε» το χέρι του ώστε να της επιτεθούν με βιτριόλι και να την στιγματίσουν για μια ζωή. Παρά τα όσα υποστηρίζουν σε δημόσιες αναφορές τους  ψυχολόγοι περί «ατόμου που είχε εμμονή με την 34χρονη», ο τρόπος που σημειώθηκε η ενέργεια δείχνει προετοιμασία, μεθοδικότητα και μίσος. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η κατάθεση του πρώην συντρόφου της Ιωάννας, που περιέγραψε άγνωστες πτυχές της, καθώς και γεγονότα τα οποία ενδεχομένως  να συνδέονται με την επίθεση που δέχτηκε. Η πλέον τυπική πάντως κατάθεση, ήταν αυτή της ίδιας της Ιωάννας, που δεν προσέφερε κανένα νέο στοιχείο στην έρευνα.

Αναφορικά με την στιγμή της επίθεσης, είπε στην πρώτη της γραπτή κατάθεση στους αστυνομικούς, «Μου είχε στήσει ενέδρα. Δεν κατάλαβα τίποτα. Μάλλον φορούσε μαύρο σκουφί , μαύρη προστατευτική μάσκα, ήταν ψηλή στο ύψος μου και αδύνατη. Κράταγε κάτι στα χέρια που πρέπει να ήταν μπουκάλι. Μου έριξε μεγάλη ποσότητα του υγρού, μια φορά, σε όλο το πρόσωπο μου και εξαφανίστηκε». Οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως «αν είχαμε μεγαλύτερη συνεργασία από την 34χρονη, ίσως και να είχε βγει ήδη η υπόθεση, είμαστε αισιόδοξοι πάντως». Ο δικηγόρος της πάντως, κύριος Λύτρας, σε δηλώσεις του έχει τονίσει πως, ««Είναι σοκαρισμένη ακόμα και μέσα της μπερδεμένη γιατί είναι πολλά τα κομμάτια, που πρέπει να βάλει σε μια σειρά. Κάνει πολλές προσπάθειες να θυμηθεί γιατί η ίδια θέλει να βρεθεί γρήγορα το άτομο που της προκάλεσε αυτό το μεγάλο κακό. Θέλει να μάθει ποια βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την ιστορία».

Οι ύποπτοι και τα «ισχυρά άλλοθι»

Στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών ερευνών έχουν μπει οι φιλικές και διαπροσωπικές επαφές της 34χρονης. Σε μια μάλιστα περίπτωση που απασχόλησε ιδιαιτέρως τους αστυνομικούς της ασφάλειας το θύμα φέρεται να ήταν το τρίτο πρόσωπο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που είχαν μάλιστα προσφάτως αποκτήσει παιδί. Η γυναίκα εξετάστηκε ενδελεχώς από τους αστυνομικούς αλλά παρουσίασε «ισχυρό άλλοθι» που την έβγαλε από το «κάδρο των κυρίως υπόπτων». Οι αστυνομικοί σε μια προσπάθεια να ξετυλίξουν το κουβάρι, αναζητούν κίνητρο, ακόμη και σε καθημερινούς διαπληκτισμούς που ήταν παρούσα η 34χρονη. Ένα τέτοιο περιστατικό είχε καταγραφεί προ πενταμήνου στον εργασιακό της χώρο, ενώ προ μηνών είχε προκληθεί αναστάτωση κατά την διάρκεια καβγά,  που προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας στην πολυκατοικία που διαμένει, με αυτόπτες πάντως να μην έχουν ξεκαθαρίσει αν ήταν στο διαμέρισμά της ή σε άλλο διαμέρισμα στο όροφο που διαμένει. Ο κύκλος πάντως των φερόμενων υπόπτων, είναι άτομα που η σωματική τους διάπλαση, ταιριάζει με την «θολή»  φιγούρα που έχει καταγραφεί στο σημείο της επίθεσης και έχει λάβει τον χαρακτηρισμό της «βιτριολίστρια»

Η καλά σχεδιασμένη επίθεση

Η επίθεση με βιτριόλι και το σημείο που αυτή έγινε, δείχνει πως η δράστιδα ήταν καλά προετοιμασμένη για αυτή. Θεωρείται δεδομένο πως είτε γνώριζε καλά το κτίριο της ασφαλιστικής εταιρίας που εργάζεται η 34χρονη ή είχε επισκεφθεί την περιοχή αρκετές φορές, ενδεχομένως περισσότερες από 5- 8 και να είχε «χαρτογραφήσει» κάθε δρόμο διαφυγής, αλλά και να είχε εντοπίσει σημεία που υπήρχαν τοποθετημένες κάμερες ασφαλείας. Επίσης εκμεταλλεύτηκε το σημείο του αιφνιδιασμού καθώς πέταξε το βιτριόλι στο πρόσωπο της Ιωάννας, ενώ περίμενε με πλάτη προς την είσοδο το ασανσέρ. Η δράστιδα, φορούσε μάσκα, κάτι που την έκανε να περάσει απαρατήρητη από όσους κινούνταν ή εργάζονται στο σημείο, ενώ οι καταγραφές από τις κάμερες, δεν έχουν καταγράψει καθαρά τα χαρακτηριστικά της, πάρα μόνο το περίγραμμα του σώματος της. Πρόκειται για «τυφλές» καταγραφές και όχι για ξεκάθαρες λήψεις. Ένας επιπλέον γρίφος που καλείται να λύσει η Ελληνική Αστυνομία, είναι αν η δράστιδα είναι φυσική ή ηθική αυτουργός της επίθεσης, αν δηλαδή η επίθεση είχε σκοπό την προσωπική «εκδίκηση πρόσωπο με πρόσωπο» ή «αντίποινα δια αντιπροσώπου».

Τα βίντεο και οι αναφορές

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας έχουν «σαρώσει» την περιοχή περιμετρικά του κτιρίου που στεγάζει την ασφαλιστική εταιρία στην Καλλιθέα προσπαθώντας να εντοπίσουν βιντεοληπτικο υλικό ικανό να δώσει καθαρή εικόνα της δράστιδος της επίθεσης με το βιτριόλι, δίχως αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, «στην κατόπτευση του χώρου που έκανε η δράστιδα, ήξερε που θα κινηθεί μετά την επίθεση, καθώς θα είχε αντιληφθεί πως οι φωνές του θύματος θα κινητοποιούσαν τους περίοικους». Όπως και έγινε, καθώς όπως φαίνεται από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, αμέσως μετά την επίθεση η 34χρονη βγαίνει από το κτίριο και κατευθύνεται σε παρακείμενο φαρμακείο ζητώντας βοήθεια, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν οι γυναίκες που έχουν καταγραφεί εξωτερικά του κτιρίου, εμπλέκονται στην επίθεση ή περνάνε τυχαία από τη ν περιοχή.

Τι αναζητά η ΕΛ.ΑΣ από τη άρση απορρήτου

Με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών οι αρχές «ποντάρουν» να κλείσουν ακόμη περισσότερο,  τον κύκλο των υπόπτων. Αυτό θα το καταφέρουν με δυο τρόπους. Αρχικά θα φανεί από το σήμα των κεραιών αν κάποια από τις 3-5 γυναίκες που έχουν μπει στο «κάδρο» των υπόπτων, βρισκόταν στην περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα της επίθεσης από το στίγμα του κινητού της τηλεφώνου, οπότε άμεσα θα κληθεί για κατάθεση στην ασφάλεια. Επίσης κρίσιμα για την έρευνα δεδομένα, αναμένεται να προσδώσει η ανάκτηση πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής ή το κινητό της τηλέφωνο, για να διαπιστώσουν οι αστυνομικοί ιδίοις όμμασι, αν η 34χρονη δεχόταν απειλές από άτομα που την είχαν στοχοποιήσει για κάποια υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί και θα μπορούσε να ήταν η αφορμή προκειμένου να δεχτεί την επίθεση με το βιτριόλι.