current views are: 4

6 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση10:06

Κορωνοϊός: Ανησυχία για το πρώτο τριήμερο μετά την καραντίνα – Συναγερμός στην κυβέρνηση

Σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Δημοσίευση 10:06’

Σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Χαρακτήρα «κρας τεστ» έχει προσδώσει στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η κυβέρνηση  καθώς είναι η πρώτη αργία που «κολλάει» με Σαββατοκύριακο και οι εκδρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ελεύθερα προς τον προορισμό της αρεσκείας τους. Πρόκειται για ένα τεστ που η Ελλάδα θέλει να περάσει με επιτυχία, χωρίς δηλαδή να παρουσιαστεί έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία καθώς υπάρχει φόβος η χαλαρότητα που παρατηρείται στους πολίτες να δημιουργήσει προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του ζήτησε να συνδράμει η Δημοτική Αστυνομία στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Το μήνυμα Χαρδαλιά για το τριήμερο

Μήνυμα σε όλους τους Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να προλάβει την χαλάρωση απέναντι στον κορωνοϊό, Covid-19, την οποία όλοι φοβούνται λόγω των ημερών.

«Το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά!» τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Χαρδαλιάς.

Ολόκληρο το μήνυμα αναφέρει:

«Αυτό το τριήμερο πολλοί θα επισκεφτούν τα χωριά μας, τα νησιά μας ή κάποιες από τις αμέτρητες ομορφιές της Πατρίδας μας.

Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Ας κρατάμε τις αποστάσεις, ας πλένουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας και ας φοράμε μάσκες όπου επιβάλλεται και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός.

Το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά!

Μόνο έτσι θα περιφρουρήσουμε την μέχρι τώρα προσπάθειά μας και θα προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, την ίδια μας την Πατρίδα…».

Χαλαρότητα στους πολίτες

Ένας στους 3 δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία του κορωνοϊού, το 83% συμφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία και το 61% των γιατρών έχει απώλεια εισοδήματος σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρία ALCO σε κοινό και γιατρούς για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας αποτυπώνει εικόνα αποδοχής για τα σχετικά με τον κορωνοϊό μέτρα αλλά και εικόνα μειούμενης ανησυχίας και χαλάρωσης σε σχέση με την εφαρμογή τους.

Φόβοι για δεύτερο κύμα

Και ενώ η πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να μην υπάρχει χαλαρότητα υπό το φόβο για δεύτερο κύμα.

Όλο το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί προειδοποιούσαν πως ο κορωνοϊός θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας ακόμα, και πως αν δεν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο, υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας από το Φθινόπωρο. Ένα δεύτερο κύμα που δυνητικά θα έφερνε και νέο γύρο περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. Ποιο είναι όμως το σχέδιο της κυβέρνησης για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα αποκάλυψε πτυχές του σχεδιασμού ενόψει Φθινοπώρου, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και διαβεβαιώνοντας πως τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε αρχικά πως «το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό» και εξήγησε τους λόγους:

  • Όλοι είναι πλέον πιο εκπαιδευμένοι. «Όταν χτύπησε το πρώτο κύμα δεν ξέραμε τι σημαίνουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής ή δεν τα είχαμε βάλει τόσο στη ζωή μας. Δεν ξέραμε τι σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση. Δεν ξέραμε τη σημασία της μάσκας. Η μάσκα απεδείχθη εκ των υστέρων ότι είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτό που νομίζαμε στην αρχή».
  • Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πλέον πολύ πιο έτοιμο: «Καταφέραμε και διπλασιάσαμε μέσα σε εβδομάδες τα κρεβάτια εντατικής μας, έστω και προσωρινά. Και δεν φτάσαμε ούτε καν κοντά στο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το Φθινόπωρο θα έχουμε πολύ περισσότερα μόνιμα κρεβάτια Mονάδων Αυξημένης Φροντίδας». Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες – όπως διαβεβαίωσε και ο κ. Μητσοτάκης- θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ.
  • Καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα. «Θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα. Δεν ξέρω εάν θα έχουμε εμβόλιο, δύσκολο να έχουμε εμβόλιο τον Οκτώβριο. Μπορεί και να έχουμε όμως, έστω σε περιορισμένες δόσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
  • Δεν θα υπάρξει γενικευμένο lockdown. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικευμένων περιοριστικών μέτρων και προανήγγειλε «έξυπνες παρεμβάσεις». «Δηλαδή τα όποια lockdown να μην είναι οριζόντια, να είναι στοχευμένα. Εάν χρειάζεται κάπου να κάνουμε ένα lockdown -εάν, παραδείγματος χάριν, είχαμε ένα κρούσμα σ’ ένα σχολείο τον Οκτώβριο- δεν θα κλείναμε όλα τα σχολεία, εκτός αν είχαμε κρούσματα σε πολλά σχολεία. Θα μπορούσαμε να κλείνουμε το συγκεκριμένο σχολείο».
  • Ιχνηλατήσεις κρουσμάτων. «Καταφέραμε και δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό υπόβαθρο πληροφορίας το οποίο μας επιτρέπει να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Άρα και στο κομμάτι αυτό θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και πολύ πιο εκπαιδευμένοι, ώστε να αποφύγουμε τα γενικά και οριζόντια lockdowns τα οποία τόσο στοιχίζουν στην οικονομία», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

σχετικα αρθρα