ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Τουρισμός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθημερο – Το ενδεχόμενο για lockdown – Φόβοι για την επιδείνωση στην Ξάνθη

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2020, 23:05
Κορωνοϊός – Τουρισμός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθημερο – Το ενδεχόμενο για lockdown – Φόβοι για την επιδείνωση στην Ξάνθη
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά και το «άνοιγμα» του Τουρισμού. Οι «κακές συμπεριφορές» και τα φαινόμενα συνωστισμού τρομάζουν τους ειδικούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να έχουν οι ειδικοί «επιδημιολογική εικόνα» για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ύστερα και από το χθεσινό μεγάλο crash test με το άνοιγμα του Τουρισμού. Την ώρα που αναμένονται με αγωνία τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε τουρίστες που έφτασαν την Τετάρτη στη χώρα μας, οι επιστήμονες δεν παύουν να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου σχετικά με τα φαινόμενα συνωστισμού, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. 

Παρόλο, λοιπόν, που η χώρα μας έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα με την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων και στα περιφερειακά αεροδρόμια, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι αμείωτος, καθώς ενώ για ένα διάστημα ο αριθμός κρουσμάτων καθημερινά μετρούνταν ακόμη και στα δάκτυλα ενός χεριού, πλέον ξεπερνά κάθε φορά τα 10.

Τριπλασιάστηκαν τα εισαγόμενα κρούσματα από τον Μάιο 

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν στη χώρα 28 νέα κρούσματα της νόσου από τον ΕΟΔΥ. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατανέμονται ως εξής: 7 εισαγόμενα (σ.σ. ταξιδιώτες), 10 στην Ξάνθη, 2 στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 2 στη Λάρισα, 1 στην Κοζάνη και 1 στην Αττική.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ότι τον Ιούνιο καταγράφηκαν 166 περισσότερα κρούσματα απ΄ότι τον Μάιο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. 

Τα δε εισαγόμενα κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο (από 45 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό σε 130), γεγονός αναμενόμενο αφού μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησε και το άνοιγμα των συνόρων.

Στα θετικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι εκτός από τα εισαγόμενα, τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν στην πλειονότητά τους γνωστές τοπικές εστίες (π.χ. Ξάνθη), και πολύ λίγα ήταν τα λεγόμενα «ορφανά», ενώ παράλληλα ο αριθμός των νοσηλευόμενων σοβαρών περιστατικών της COVID-19 παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Αυστηροποιείται η καραντίνα στην Ξάνθη

Την αυστηροποίηση των οριζόντιων μέτρων σε περιοχές της Ξάνθης, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, μετά και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση ισχύος των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής περιοριστικά μέτρα :

● Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού

● Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

Επιπλέον, απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων.

Αρμόδια για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για επτά (7) ημέρες, από την 03-07-2020 και ώρα 06:00 έως και την 06:00 ώρα της 10-07-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Ειδικότερα, στις Κοινότητες Εχίνου και Μύκης, επιπρόσθετα ισχύουν τα εξής:

● Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.

● Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

● Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.

● Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.

Πότε θα έχουμε καλή «εικόνα» από το άνοιγμα του Τουρισμού - Τι τρομάζει τους ειδικούς

Με αφορμή την επανέναρξη των αφίξεων τουριστών από την 1η Ιουλίου στην Ελλάδα, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ενώ όπως λένε καλή «εικόνα» για την πορεία διασποράς του ιού θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες.

Μιλώντας στο MEGA, o επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτή η διάγνωση όλων των κρουσμάτων.

Αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός». Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού θα έρθουν οδικώς, λόγω του δεύτερου κύματος που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και πάνω».

Οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι σε περίοδο, δύο με τρεις μήνες, η Ελλάδα θα υποδεχθεί λιγότερα από 10.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό που χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» ο κ. Μαγιορκίνης, γιατί «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και δεν θα κάνουν μεταδόσεις», ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν και νοσηλεία. Παράλληλα, έκανε λόγο ότι ένα τοπικό lockdown σε νησί θα είναι έσχατο μέτρο, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

«Αρχικά θα γίνεται τεστ στον άμεσο κύκλο του ατόμου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό και στη συνέχεια σε πιο διευρυμένο. Αν στον άμεσο κύκλο δεν έχουν γίνει πολλές μεταδόσεις, δεν θα έχουν γίνει και στον πιο ευρύ κύκλο. Ο κορωνοϊός δεν συμπεριφέρεται ομοιόμορφα. Κάποιοι τον μεταδίδουν πολύ, κάποιοι καθόλου. Έχει περίεργη μετάδοση ως ιός» τόνισε. «Ο ιός εξελίσσεται συνήθως προς αυξημένη μετάδοση. Ένας ιός εξελίσσεται σε περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερος παθογόνος» σημείωσε ο γιατρός.

Οπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, τα πρώτα αποτελέσματα από τις επιπτώσεις του ανοίγματος του Τουρισμού στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας αναμένονται σε μία με δύο εβδομάδες, και βάσει αυτών θα επανεξεταστεί η στρατηγική περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμα και να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες εάν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ των τουριστών από άλλες χώρες ως μία ελεγχόμενη κατάσταση με δεδομένο ότι με τη φόρμα PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) είναι εύκολη και η ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων που μπορεί να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ο μεγάλος κίνδυνος παραμένει η συμπεριφορά των Ελλήνων κυρίως νέων, που δεν τηρούν όσο θα έπρεπε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως έχουν δείξει τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε χώρους διασκέδασης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κακές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο «κλείσιμο» ολόκληρου νησιού.

Την ίδια ανησυχία εξέφρασε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

«Ναι μεν οι άνθρωποι στα νησιά θέλουν τον τουρισμό, ωστόσο φοβούνται αν υπάρξει κάποιο κρούσμα πως αυτό θα αντιμετωπιστεί» εξήγησε διαβεβαιώνοντας όμως πως ενδεχόμενα κρούσματα σε νησί θα αντιμετωπιστούν. «Έχουν ενημερωθεί οι γιατροί. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στον ελληνικό επιστημονικό κόσμο» τόνισε και παραδέχτηκε πως ανησυχία υπάρχει για τις μεγάλες πόλεις, για τα φαινόμενα διεξαγωγής πάρτι και συνωστισμού.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των 4.000 τεστ για τον κορωνοϊό στα οποία υπεβλήθησαν τουρίστες που έφτασαν χθες στην Ελλάδα, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών ξεκαθάρισε πως θα βγουν σήμερα το απόγευμα. «Σήμερα θα ξέρουμε. Θα έχουμε την πρώτη εικόνα» είπε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως τα τεστ θα συνεχιστούν.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα από εδώ και πέρα, η γιατρός εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά πρόκειται να αυξηθούν, απ’ ότι φαίνεται με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, χαρακτήρισε εντούτοις αυτό το σενάριο αναμενόμενο. «Με βάση τα δεδομένα αλλά και τα μέτρα που έχουμε πάρει, πιστεύουμε πως δεν θα φτάσουμε να δούμε να γίνονται εδώ αυτά που βλέπουμε στην Αμερική»
«Δεν είναι κάτι τραγικό. Πιστεύω θα είναι αντιμετωπίσιμα» είπε συγκεκριμένα.