ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 9 νέα κρούσματα, οι 8 τουρίστες - Ανησυχούν τους ειδικούς τα «εισαγόμενα» - Κλείνουν τα σύνορα για τους Σέρβους

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2020, 19:05
Κορωνοϊός: 9 νέα κρούσματα, οι 8 τουρίστες - Ανησυχούν τους ειδικούς τα «εισαγόμενα» - Κλείνουν τα σύνορα για τους Σέρβους
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς εξελίσσεται η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Ταξιδιώτες οι περισσότεροι από τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί τις τελευταίες 24 ώρες. «Συναγερμός» στις Αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα. Κλείνουν τα σύνορα για τους Σέρβους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μόλις εννέα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων τα επτά εισαγόμενα, ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, αριθμός σημαντικά μειωμένος από αυτόν των προηγούμενων ημερών. Κυβέρνηση και ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα κρούσματα τουριστών, λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων, και δεν σταματούν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα συνωστισμού. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στη γειτονική χώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ) έως τις 15:00 της Κυριακής 5 Ιουλίου, καταγράφηκαν εννέα νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητατηε  Ξάνθης και ένα ακόμα στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.519 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες.

Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (54.5% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 3.519 κρουσμάτων, 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

\

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους Σέρβους

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία λόγω των δυσμενών εξελίξεων στη γείτονα με τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη «με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου». Όπως διευκρινίζεται μόνη εξαίρεση αποτελούν οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Σημειώνεται πως η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 325 νέα κρούσματα κορωνοϊού και απεβίωσαν οχτώ ασθενείς. Ο θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας έφτασαν τους 306, ενώ νόσησαν 15.829 άτομα. Άλλες τέσσερεις πόλεις τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έτσι έφτασαν τις εννέα οι πόλεις στις οποίες επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού.

Στο Βελιγράδι από την Παρασκευή άρχισε να επιβάλλεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων στους κλειστούς. Επίσης, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ διενεργούνται έλεγχοι από υπηρεσίες του δήμου για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.