ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τροπή στην υπόθεση πυρκαγιάς στο Μάτι - Σε εξέλιξη η ανάκριση των βασικών υπευθύνων

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2020, 17:56
Νέα τροπή στην υπόθεση πυρκαγιάς στο Μάτι - Σε εξέλιξη η ανάκριση των βασικών υπευθύνων
Facebook Twitter Whatsapp

Στην δικογραφία για το Μάτι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην υπόθεση των ποινικών ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, από την αρνητική απάντηση του εισαγγελέα στο αίτημα του ανακριτή για διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Ο ανακριτής είχε αιτηθεί δίωξη για κακούργημα σε βάρος απλών πυροσβεστών και υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης προϋποθέτει δόλο και στην συγκεκριμένη περίπτωση το στοιχείο της αποδοχής, που προϋποθέτει ο δόλος, δεν προκύπτει, σύμφωνα με το «δια ταύτα» του εισαγγελέα.

Στην δικογραφία για το Μάτι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια. Ο ανακριτής βάσει καταθέσεων που έφτασαν στα χέρια του ζήτησε προ ημερών την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατήφορας έκθεσης, αδίκημα που κατά την κρίση του πρέπει να βαρύνει κάποιους από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες και μερικά ακόμη πρόσωπα.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη. Κατά την κρίση του εισαγγελέα ωστόσο, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τον περασμένο μήνα ο ανακριτής είχε μεταβεί ο ίδιος σε υπηρεσίες που είχαν εμπλακεί λόγω αρμοδιότητας στην όλη επιχείρηση για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς και είχε προχωρήσει σε κατασχέσεις στοιχείων που κρίνονται κρίσιμα για την απόδοση ποινικών ευθυνών. Η έφοδος αυτή είχε γίνει κατόπιν καταγγελιών  που έγιναν στον δικαστικό λειτουργό όσο και κατόπιν ενδείξεων που είχε και ο ίδιος για περιπτώσεις σκόπιμης απόκρυψης στοιχείων από συγκεκριμένες υπηρεσίες, τακτική που εμπόδιζε την πλήρη αποτύπωση της εικόνας, ενεργειών, συνομιλιών, εκτιμήσεων και δράσεων, για τα όσα έλαβαν χώρα την επίμαχη ημέρα. Συγκεκριμένα, ο ανακριτής μετέβη αιφνιδιαστικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλανδρίου όπου με εντολή του 12 αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέσχεσαν το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και άλλα στοιχεία.

Είχε προηγηθεί λίγο καιρό πριν η έκθεση- κόλαφος 293 σελίδων των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Ν. Φιστοπούλου και Κ. Σπυροπούλου, η οποία καταλόγιζε μεγάλες ευθύνες της Πυροσβεστικής καθώς αναφέρονταν πως «από το περιεχόμενο των επικοινωνιών επιβεβαιώνεται η απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούσαν εντελώς συμπτωματικά και χωρίς κάποιο έστω στοιχειώδη σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Μάλιστα είναι τέτοιος βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναλύθηκαν προηγούμενα και την κατέστησαν στην εξέλιξη της καταστροφική, είναι βέβαιο, ότι ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα.»

Για το θέμα της απομάκρυνσης των κατοίκων στην έκθεση αναφέρεται πως “η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής δηλαδή το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν ο κίνδυνος παραμονής των πολιτών σε οικισμούς ειναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο μετακίνησης…”. Ενώ, τέλος, οι εισαγγελικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι “μόνος αρμόδιος για την εισήγηση του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος“. 

Τα ερωτήματα για την υπόθεση παραμένουν αναπάντητα και πλέον με την χθεσινή απόφαση του εισαγγελέα δίνεται νέα τροπή, την ώρα που η ανάκριση για τους βασικούς υπεύθυνους ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι ο ανακριτής είχε δεσμευθεί, ότι θα είχε τελειώσει από την προηγούμενη χρονιά και ακόμα δεν έχουν κληθεί σε απολογίες οι βασικοί κατηγορούμενοι. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι κατηγορίες που αποδίδονται στους δημάρχους και την Περιφέρεια, τύπου «αμφιβάλλω αν είχαν κουρευτεί οι πικροδάφνες που βρίσκονται στις νησίδες της Λεωφόρου Μαραθώνος» δεν είναι εύκολο να σταθούν πουθενά, ειδικά όταν στην περιοχή δεν υπάρχουν νησίδες αλλά διαχωριστική λαμαρίνα.