ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Καβάλα: Τρόφιμος γηροκομείου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2020, 16:05
Συναγερμός στην Καβάλα: Τρόφιμος γηροκομείου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Θετικός στον κορωνοϊό τρόφιμος σε γηροκομείο της Καβάλας. Πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Ξάνθη. Στο σημείο βρίσκεται αυτή την ώρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. 

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο «Κωνστάντειο» Οικοτροφείο Υπερηλίκων. Στο σημείο βρίσκεται αυτή την ώρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το proininews.gr, πρόκειται για ηλικιωμένο που έβγαινε από το ίδρυμα και πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και περιμένουν οδηγίες από την Αθήνα για τις επόμενες ενέργειες τους.

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να δίνουν αδιάκοπα και τη μεγάλη «μάχη» στις πύλες εισόδου της χώρας. Το γεγονός ότι τα κρούσματα τουριστών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα έχουν προκύψεις από δειγματοληπτικούς ελέγχους ή διαπιστώθηκαν σε ταξιδιώτες που εκδήλωσαν συμπτώματα μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα, ανησυχεί έντονα τους επιστήμονες.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Συνολικά τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 24 καθώς 3 άτομα που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα απευθύνθηκαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο.

«Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο, ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι οργανώθηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων, αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων, προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Όπως ανέφερε, σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας το διάστημα 1 έως 6 Ιούλιου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά. Δηλαδή, μόλις το 0,3%. «Επομένως, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων. Και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά, στοχευμένα τεστ για τον κορονοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα. «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας. Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Παρακολουθούμε, αναλύουμε, αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.